Gå til sidens hovedinnhold

Gir bort organene sine

Skaperen av Facebook-gruppe lover å donere organene sine om nok medlemmer melder seg inn i gruppen.

(SIDE2): Facebook-gruppen «Organdonasjon redder liv» påstår, med sine 70.000 medlemmer, at de er den største norskspråklige gruppen på Facebook.

I håp om at så mange som mulig donerer organer lover Pål Stuvland, som har opprettet gruppen, å donere bort ett organ for hvert 100.000 medlem.

Bekymret for helsen
- Jeg begynner å bli bekymret for min egen helse nå. Det kan jo komme noen på døren og kreve et organ. Jeg må seriøst begynne å vurdere om jeg nå skal donere bort et lite organ, sier Stuvland til Side2.

Det var etter å ha sett en episode av den amerikanske TV-serien «Ekstrem oppussing» at Stuvland bestemte seg for å opprette gruppen.

- En av familiene som fikk hjelp av programmet hadde mistet barnet sitt i en ulykke og donerte bort organene. I etterkant fikk familien møte personen som hadde fått deres barns organer. Det var et sterkt møte. Det gjorde et stort inntrykk på meg, forteller han.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Kreativitet er attraktivt
Ifølge Marius Myhrvold ved Colt Kommunikasjon er den nest største Facebook-gruppen også en gruppe med idealistiske hensikter.

«Jeg gir 1kr i u-hjelp per pers som joiner denne gruppa» heter den, og frem til julaften lovet skaperen Thomas Skorpen å donere en krone per person som meldte seg inn i gruppen.

Per nå har denne gruppen nesten 64.000 medlemmer. Det har derimot vært flere medlemmer i denne gruppen. Ifølge gruppesiden var det over 100.000 medlemmer i begynnelsen av året.

- En god del av brukerne takker «ja» til omtrent alle gruppeinvitasjoner utenom å være helt sikker på hva de har blitt medlem av. Flertallet av brukerne har nok en genuin interesse av å være medlem, men jeg tror nok flertallet av medlemmene syntes tittelen og konseptet «Jeg gir 1kr i u-hjelp per pers som joiner denne gruppa» var morsomt og innovativt, sier Myhrvold til Side2.

Lettere å vise solidaritet
Myhrvold mener videre at det er enklere å vise solidaritet rundt veldedige formål nå.

- På Facebook kan man uttrykke sin støtte og identitet til veldedige formål med enkle tastetrykk. Man trenger ikke lenger å stå på Youngstorget med paroler for å uttrykke sin støtte, selv om dette er et flott tiltak. I sosiale medier og spesielt Facebook kan man mobilisere brukere på sekunder, forklarer han.

Nordmenn på Facebook
Den tredje største gruppen på Facebook skal være «join, så vet man hvor mange nordmenn som er på Facebook».

Gruppen har i overkant av 60.000 medlemmer, men man vet at det er langt flere norske medlemmer på Facebook. faktisk oppgir Facebook at de har over 1.145.000 norske medlemmer.

Mens nordmenn flyktet fra Facebook tidligere år, har trenden nå snudd fullstendig. Over 120.000 nye norske brukere har kommet til på nettsamfunnet på kort tid.

Les mer: Facebook-trenden snur

Bananspiser
Det er flere Facebook grupper som har fått oppmerksomhet på grunn av sin noe uortodokse karakter.

Fredrik Hagevik opprettet en gruppe hvor han lovet å spise en banan for hver person som meldte seg inn. Det var mange som meldte seg inn i gruppen i løpet av kort tid.

Les mer: Går bananas på Facebook!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!