Livet ditt formet som en tidslinje, viktige historier fra venner i større format og en kontinuerlig nyhetsfeed som gir deg oppdateringer i sanntid er bare noen av nyhetene Facebook lanserte i går kveld. Nettstedet skal nå igjennom den største visuelle og funksjonelle endringen noensinne.

Lite vil være slik det er nå, om bare få uker.

Facebook har på rekordtid vokst seg opp til ett av verdens største nettsteder. Det har over 750 millioner registrerte bruker, og kunne denne uken annonsere å ha tatt en ny Internet-rekord. En halv milliard brukere har besøkt nettstedet, på bare 24 timer.

Slik er Googles Facebook-konkurrent

Vil få fram det som er viktig

Tilbake i Facebooks barndom var profilen din bare en stor oppramsing av fakta, som hva du heter, hvor du bor, forhold og diverse interesser. Kort tid etter lanseringen kom «veggen», etterfulgt av bildesystemer og statusoppdateringer.

Alt dette har, og blir fortsatt, sortert kronologisk, der det nyeste ligger øverst. Viktige statusoppdateringer som at du har skiftet jobb blir vasket bort av at du har fått det nye sko. Alternativt kommer du til bursdagen din, hvor et helt år med informasjon blir vasket vekk av hundre gratulasjoner. Dette vil Facebook nå rette opp i – med «Timeline».

Timeline er den nye profilen din. Det fungerer som en kronologisk tidslinje der de viktigste hendelsene blir presentert i stort format, med både bilder og tekst. Helt øverst kan du velge ut et stort bilde som presenterer deg selv, sammen med et mindre passbilde.

På den måten skal du kunne presentere det som er viktig for deg for nye venner. Mye vil legges til automatisk, men du kan fylle inn gapene slik du selv ønsker, gjerne bakover i tid. Du har for øvrig full kontroll, så eventuelle pinligheter kan lukes vekk.

Apps kommer tilbake

Som en utvidelse av tidslinjen vil det igjen bli mulighet for å utvikle egne apps med frie tøyler. Slike apps, eller moduler som Facebook kaller dem, kan integreres med tidslinjen. Sanger du hører på akkurat nå kan vises, før man i sin tur får en oversikt over akkurat hvilken type musikk du likte på et spesielt tidspunkt.

Det gjelder ikke bare musikk, her er alt tillatt. Mat, bøker, hobbyer, trening, hva som helst kan bli en del av oversikten. Innholdet er samtidig utviklet for å fungere akkurat likt på mobilen din som det gjør på en stasjonær eller bærbar maskin.

Se flere bilder av nye Facebook på Hardware.no

Gir Facebook liv

Noe du trolig allerede har fått er det Facebook kaller «Ticker». Dette skal være en funksjon som lar deg bli med vennegjengen i sanntid. Det er en funksjon lar deg delta i samtaler og aktiviteter når de skjer – som om det skulle vært et ikke-digitalt liv.

Ticker ligger til høyre i skjermbildet ditt, eller over chat-seksjonen om du har bred nok skjerm for den. Her vises alt vennene dine nettopp har foretatt seg, om det så er en statusoppdatering, en kommentar eller et bilde de liker.

I tillegg vil startsiden nå få en bedre sortering for viktige saker. Større begivenheter og oppdateringer fra nære venner får større fokus og merkes som «Top Stories». Hvis det Facebook foreslår som viktig ikke er spesielt viktig for deg kan du skjule det, og Facebook vil lære til neste gang noe stort skjer.

Når vennene dine legger ut nye bildegallerier vil disse også få langt større fokus, i all hovedsak via høyere prioritet og langt større bilder i forhåndsvisningen. I ukene som kommer vil det også rulles ut et lass med mindre endringer i designet.

Kommer om kort tid

De mindre funksjonene som «Top Stories» og «Ticker» er allerede på vei ut til brukerne, sakte, men sikkert. «Timeline» vil imidlertid ikke komme før om noen uker, men det finnes et triks som lar deg prøve betaversjonen allerede nå. Teknologinettstedet Techcrunch guider deg igjennom de 9 relativt enkle stegene.

Merk deg at dette fortsatt er en betaversjon, så du vil nok oppleve en rekke småfeil rundt omkring. For å prøve betaversjonen må du bli en «Facebook utvikler», noe som innebærer endringer i brukervilkårene.

Kilder:(Facebook Mashable, Mashable, The Telegraph )