Gå til sidens hovedinnhold

- Fagforbundet bløffer om tall

Fagforbundet bedriver talljuks i helsides avisannonse, hevder NHO.

Fagforbundet bedriver talljuks i helsides avisannonse og hevder at sykehjem på anbud koster 20-30 prosent av kontraktsverdiene, ifølge en melding.

- Dette er grovt og spekulativt, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service i en melding.

Fagforbundets har hentet tall fra EU-rapport. Fagforbundets talljuks kjøres frem i en helsides annonse i Aftenposten 7. januar. Hensikten med annonsene er å bekjempe at næringslivet utfører tjenester for det offentlige, og da spesielt innen helse og omsorg.

- Dobbel bløff
- Fagforbundets avisannonse fremstiller det som om sykehjem på anbud koster 20-30 prosent av kontraktsverdien. Det er helt feil. EU-rapporten som de har tatt utgangspunkt i viser at en sykehjemskontrakt på 50-100 millioner kroner vil ha en anbudskostnad på 1-2% av kontraktsverdien, sier Petter Furulund i meldingen.

- I tillegg unnlater Fagforbundet å nevne at næringslivet dekker 75 prosent av anbudskostnadene. Dermed er det dobbel bløff i avisannonsen til Fagforbundet. Det er meget alvorlig når en så stor fagforening som Fagforbundet klarer å lage en helsides avisannonse rettet mot opinion, media og politikere, og bommer så kraftig på fakta.

Anbudskostnadene varierer
EU-rapporten «Public procurement in Europe – Cost and effectiveness» ble laget for EU-kommisjonen mars 2011. Her fremkommer det at anbudskostnadene i EU ligger på 1,4 prosent i snitt i EU og 4,1 prosent i snitt i Norge.

EU-rapporten viser også at anbudskostnadene varierer kraftig utfra kontraktsverdien. Kontrakter på 1 million kroner og under har en anbudskostnad på 18-29%. Kontrakter på rundt 3 millioner kroner koster anbudet 6-9%. Kontrakter på over 13 millioner kroner har en kostnad på under 2%. Jo større kontraktsverdi, jo lavere anbudskostnader.

- Når NHO Service argumenterer for at norske kommuner skal konkurranseutsette tjenester innen helse og omsorg, så snakker vi som oftest om tjenester over 5 millioner kroner, og gjerne det mangedobbelte. Da er anbudskostnadene for det offentlige helt marginale i forhold til de store effektiviseringsgevinstene, sier Furulund i meldingen.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken