(SIDE2): I julen fråtser vi i deilig julemat, og det er samtidig knyttet mange tradisjoner til det vi spiser.

Mens vi har blitt mer bevisste på å gi såkalte Fairtrade-gaver, har det vært lite fokus på om den maten vi putter i oss er laget på de samme prinsippene.

Bakgrunn: Gaver med god samvittighet

- Det er egentlig enklere enn gaver fordi det er først og fremst matvarer som finnes på markedet i versjoner som er verdimessig «rene» og kan bidra til å løse noen av verdens problemer, sierThor Øivind Jensen, forbruksekspert og førsteamanuensis ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Bedre smak
Utvalget av Fairtrade og økologiske produkter er blitt relativt stort, noe som gjør det lettere å velge en noe mer etisk riktig matvei.

- Her er det et stort utvalg av økologiske og Fairtrade baserte varer som lett klan inngå i gode juleselskap. Nøtter, sjokolade, vin, juice, ris, kjeks, te, kaffe, rosiner, frukt og mye mer finnes i varianter som garanterer at arbeidere i fattige land behandles litt bedre og lønnes litt høyere, naturen respekteres litt mer og klimaet lider litt mindre. Ofte er også smaken bedre og med tydeligere variasjon etter region og produsent, forklarer Jensen.

Lokal mat
Men selv om utvalget i Fairtrade-produkter er stort, kan det være noe vanskelig å finne det man trenger i tradisjonell julemat.

Slow Food

Målsetningen er å bevare de lokale kjøkkenet, og de lokale produktene. det hele oppstod i Italia og baseres på at man skal gå tilbake til tradisjonelle spisevaner.

(Kilde: Wikipedia)

- De store ingrediensene i jula, som kjøtt, fisk, brød, kaker og råvarer til de store måltider, er litt vanskeligere, ikke minst på grunn av den strenge lukketheten og den høye standardisering og industrialisering i det norske matmarkedet. Men her har Slow Food-bevegelsen lært oss en del om hvordan den gode, lokale maten egentlig er rimelig snill mot verden. Den beste maten er ofte både kortreist og økologisk og laget av stolte produsenter som får rimelig godt betalt, sier eksperten.

- Vokser raskt
Jensen mener jul og nyttår er en god tid for å bruke litt mer penger, på å forsikre seg om at matvarene er laget etter gode prinsipper.

- Økologisk kjøtt og fisk, fjellsau, gårdsost og lokale spesialister har vokst raskt i Norge. Særlig til jul og nyttår kan vi ta oss råd til å bruke mer tid og penger, på den gode maten som også behandler naturen, klimaet og produsentene litt bedre. Det er en litt uvant tanke, men faktisk har den gode lokale festmaten som gir oss mest fest og nytelse et ganske bra verdi- og klima- regnskap.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fairtrade-kritikk
Men det må også nevnes at Fairtrade-produkter har fått mye kritikk den siste tiden.

I en «Brennpunkt»-dokumentar som ble vist på NRK tidligere denne måneden ble det avslørt at arbeiderne på Fairtrade-merkede plantasjer i India og Sri Lanka ikke hadde gode arbeidsforhold, og at de selv ikke visste at de jobbet på en fairtrade-merket plantasje.

Side2 gir deg daglige juletips fram mot jul!

Tidligere artikler i juleserien
1. desember: Feir jul på rojalt vis
2. desember: Slik får du hvit jul
3. desember: Fyll hjemmet med juleduft
4. Desember: Juletips fra interiøreksperten
5. desember: Moderne og nostalgisk
6. desember: La det glitre i hjemmet
7. desember: Spiselig julepynt
8. desember: Pynt med friske blomster
9. desember: Jul ute og inne
10. desember: Helse i en liten kopp
11. desember: Rødt og overdådig
12. desember: Lucia
13. Desember: Så raskt brenner gardiner
14. desember: Velg din stil
15. desember: Interiørgavene vi elsker
16. desember: Gaver med god samvittighet

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!