Gå til sidens hovedinnhold

Fakta om elg og ulv

Her har vi samlet en del fakta og informasjon om elg og ulv. Elg finnes det mange av her i landet, ulven er derimot ganske fåtallig.

Aldri før har det vært så mye elg i Norge. I dag finnes det ca 100 000 elg. Elgen kan bli ganske gammel, men 99 av 100 elgokser dør før de blir fem år. De fleste blir skutt, ca. 40 000 elg hvert år. I følge forskerne blir ca 600 spist av ulv.

Hovedføden til ulven i Norge er elg. Et ulverevir er på 500 til 1500 kvadratkilometer. Forskerne tror at det er bare noen få titalls ulv til sammen i Norge og på grensen mellom Norge og Sverige.

Ulvevalpene er blinde, og veier bare 400 gram når de blir født. En voksen lederulv veier rundt 50 kilo og kan bli over halvannen meter lang og inntil 90 centimeter høy. Ulven kan bli 15 år, men de fleste dør før de er to år på grunn av skabb, påkjørsler av bil, lovlig og ulovlig jakt.

Mennesket endrer elgstammen
Når de eldste oksene blir skutt, på grunn av de store gevirene, vil mange mene at det blir kjedeligere for oss som ferdes i naturen – for sjansen for at vi får se en flott okse er nesten lik null. Men resultatet blir også at det fødes flere jente-kalver og færre guttekalver.

For forskerne har funnet ut at andelen guttekalver øker med alderen til faren. Hvis det nesten bare er unge okser igjen i skogen til å bedekke elgkyrne, betyr jo det da at det blir født for mange jentekalver. Det betyr også at kalvene blir født senere på våren, veier mindre og får dårligere tid på seg til å bli sterke nok til å klare seg bra gjennom vinteren.

Dermed kan det se ut til at den norske elgstammen har kommet inn i en ”ond sirkel” som gjør at dyrene blir mindre av vekst og vekt. Men samtidig har det på grunn av skogbruket og rettet jakt aldri vært så mye elg som nå. På grunn av menneskelig innvirkning har elgen med andre ord både blitt flere og spedere.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene