Gå til sidens hovedinnhold

Fall for norsk økonomi

Og man får mindre for pengene.

Den norske økonomien gikk i revers i fjerde kvartal i fjor. Samlet bruttonasjonalprodukt gikk ned med 0,2 prosent, trass i en vekst på 0,6 prosent for fastlandsøkonomien.

De nye tallene fra Statistisk sentralbyrå vitner om en vesentlig nedkjøling av norsk økonomi i 2013. Samlet sett opplevde Norge en økonomisk vekst på bare 0,6 prosent i løpet av året, ned fra 2,9 prosent i 2012.

For fastlandsøkonomiens del var utviklingen i fjerde kvartal likevel bedre enn hva analytikere på forhånd hadde ventet. Konsensus blant analytikerne var en vekst på om lag 0,4 prosent.

Analytiker Eric Bruce i Nordea Markets forklarer utfallet med overraskende stor vekst i tjenestesektoren.

I 2013 som helhet opplevde fastlandsøkonomien en vekst på 2,0 prosent. Men i petroleumsindustrien og sjøfarten utenriks gikk utviklingen i motsatt retning med en reduksjon på 3,5 prosent, viser de nye tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Sysselsettingen økte med drøyt 32.000 personer, tilsvarende 1,2 prosent av arbeidsstokken, i løpet av året. Årslønnsveksten er beregnet til 3,9 prosent, men realinntekten gikk ned med 0,8 prosent.

Ifølge analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets vil de nye tallene trolig ikke få noen betydning for Norges Banks rentesetting i tida som kommer.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken