Gå til sidens hovedinnhold

Faller fra start

Wall Street går rett i rødt mandag.

Børsene i New York faller fra start. Drevet av usikkerhet knyttet til situasjonen i kredittmarkedet og signaler fra Alan Greenspan sendes aksjemarkedene nedover. Markedet er ellers avventende til FED-sjef Ben Bernanke og rentefremtiden i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Problemene i den kriserammede banken Northern Rock skremmer markedet og er en bekreftelse på at uroen i kredittmarkedet ikke er over. Likviditetstørke har tvunget den britiske sentralbanken til å komme med ekstraordinær nødhjelp.

Børsfall
Den kjente industriindeksen Dow Jones blir sendt ned 0,28 prosent til 13.404,40 poeng rett etter at handelen på Wall Street har startet. S&P 500-indeksen faller 0,38 prosent til 1.478,68 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,45 prosent til 2.589,97 poeng.

Den pensjonerte sentralbanksjefen Alan Greenspan advarer markedet mot situasjonen i USAs økonomi. Greenspan har i et intervju med aktualitetsmagasinet «60 Minutes» sagt at den amerikanske økonomien ser ganske så dyster ut og at det er usikkert om uroen i finansmarkedet vil ha en lang, varig innvirkning på økonomien.

Finansministeren Hank Paulson har i en tale i Paris fremhevet at den globale verdensøkonomien er sterk, selv om turbulensen i globale markeder vil ta litt tid å komme seg gjennom.

Venter på Bernanke
Aksjemarkedet er ellers svært avventende i forkant av tirsdagens rentemøte. Den amerikanske sentralbanken vil avsi sin rentedom og så langt som alle forventer at renten skal sette ned. Uenigheten svirrer rundt hvor stort kuttet blir. Enkelte tar til orde for at renten skal ned 0,25 prosentpoeng, mens andre mener at det må kraftigere lut til og at det må minst et kutt på 0,50 prosentpoeng.

Vel så viktig som størrelsen på kuttet er signalene om den videre fremtiden til den amerikanske økonomien samt hvor rentenivået vil legge fremover. De siste rapportene tilsier at inflasjonen virker å være under kontroll, men usikkerheten er knyttet til om det kun er en kortvarig effekt.

Svakere New York-indeks
Produksjonssektoren i New York-området er på vikende front. Tallende som ble frigitt mandag endte mer skuffende enn det økonomene forventet. Produksjonsaktiviteten i distriktet sank dermed i september etter en nedgang til 14,70 fra 25,06 i august.

Ifølge en rundspørring var forventningene at den skulle ende på 20 for måneden, viser tall fra Bloomberg News.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien