Bedre med en opplevelse som sitter i minnet enn en gave som går i glemmeboken, tenkte Reidar Sæther da han skulle forære sønnen Nikolai 18-års gaven.

Ikke lenge etter befinner de to seg i Memphis, Tennessee, for å utføre verdens høyeste HALO tandemhopp. HALO står for high altitude, low opening og brukes normalt av militære spesialstyrker for å komme seg uoppdaget ned bak fiendens linjer.

Verdens høyeste tandemhopp

Blant de anspente hopperne i flyet befinner seg også Kevin Holbrook, en tidligere major i Special Forces med lang erfaring fra krigsoperasjoner. Det er han som driver Halojumper.com, et firma som tilbyr verdens høyeste tandemhopp fra 30.000 fot, eller 10.000 meter.

Reidar og Nikolai kobler seg over fra flyets surstoffsystem til sine egne små oksygenflasker i det flyet passerer 25 000 fot på vei oppover. I denne høyden klarer man seg ikke mer enn et halvt minutt før man besvimer av surstoffmangel. Nå er surstofflaskene like mye livsforsikring som selve fallskjermen.

De to har jobbet lenge med tankene sine og er mentalt godt forberedt, men likevel er det veldig spesielt bare å sitte i flyet med en plastgardin i døra som eneste beskyttelse mot iskulden utenfor.

400 km/t

To minutter til exit, annonserer piloten. Nå er det ingen vei tilbake.

– Jumpmasteren strammer de siste remmene, hekter på kroker og forsikrer meg om at de neste ti minuttene vil han være min beste venn. Godt å vite, forteller Reidar.

Gardinen går opp, og utenfor er det et endeløst kaldt lufthav. Utrolig hvor klar luften virker, reflekterer Reidar.

Han rekker så vidt å tenke at her får man mindre høydeskrekk enn å stå på kanten av et stup, bakken virker så uendelig langt unna ...

Nikolai er førstemann ut. Fra han hopper tar det bare 2,5 sekunder til frittfallhastigheten er 400 km/t på grunn av den lave luftmotstanden.

– Så rart å se sønnen sin falle så fort mot bakken, tenker Reidar mens han står i døren og titter ned.

Fritt fall i to minutter!

– Vi raser mot bakken og snart har vi fått luft under vingene og det er akkurat som å fly. Vi har begge hoppet vanlig tandem tidligere hvor vi hadde 45 sekunder fritt fall. Men i dag skal vi falle i hele to minutter.

Reidar raser mot bakken og kjenner en fantastisk følelse av frihet mens hastigheten gradvis reduseres til 250 km/t når luften tykner.

Men så begynner ørene å sprenge.

– Jeg prøver å utligne trykket, men oksygenmasken er ikke såpass myk at jeg klarer å klemme over nesen. Nå blir trykkforskjellen så stor at jeg er redd for at trommehinnene skal sprekke. Skal vi ikke snart åpne skjermen da?

De to minuttene føles som en evighet før skjermen endelig bretter seg ut over oss. Endelig kan han ta av masken og utligne trykket.

Ingen billig sport

Så er det bare å nyte ferden mot bakken som tar ytterligere fem minutter. Langt der nede ser jeg Nikolai som snart er nede.

Vi lander trygt rett utenfor hangaren. Selve hoppet har kostet 20 000 kroner. Det kan anbefales hvis man føler for en liten utfordring i livet. Sikkerheten har vært på topp hele tiden og dette har vært en fantastisk opplevelse.