Gå til sidens hovedinnhold

Falskheter førte til børskaos

Falsk pressemelding skøyt verdien til to selskaper i været.

På formiddagen fredag ble det sendt ut en pressemelding fra pressemeldingstjenesten Cision om at mobilprodusenten Samsung kjøper det svenske fingervatrykkselskapet Fingerprint Cards, skriver Dagens Næringsliv.

I pressemeldingen var kjøpesummen satt til 650 millioner dollar, tilsvarende 3,9 milliarder norske kroner. Det er også oppgitt at avtalen er godkjent av styrene til begge parter.

Verdien steg
Så fort pressemeldingen var sent skal kursen på det norske fingeravtrykkselskapet Idex og den svenske konkurrenten Fingerprint Cards ha steget.

På Oslo Axess økte verdien til Idex med over seks prosent i løpet av få minutter, ifølge avisen. På Nasdaq OMX Stockholm-børsen steg Fingerprint Cards over 40 prosent etter at nyheten ble kjent.

Men kursen skal ha fått en bråstopp da toppsjefen i Fingerprint Cards skal ha gått ut å dementert nyheten. Hendelsen skal så ha blitt anmeldt til politiet og det svenske finanstilsynet Finansinspektionen.

På børsen i Stockholm kansellerte de all handel i Fingerprint Cards da nyheten ble dementert. På Oslo Børs kjørte de derimot et annet løp.

- Nyheten har ingenting å gjøre direkte med Idex, sier Per Eikrem, kommunikasjonsdirektør i Oslo Børs til Dagens Næringsliv.

Han mener at investorer som sendte Idex-aksjen opp gjorde det av ren spekulasjon.

Eikrem er også overrasket over at Stockholm-børsen lot en aksje stige med 40 prosent og forteller at Oslo Børs ville ha stanset stigningen.

- Vi ble sjokkert
Ledelsen i det norske fingeravtrykkselskapet Idex skal ah blitt svært overrasket over Samsung-budet på konkurrenten.

- Vi ble sjokkert. Vi trodde ikke at Fingerprint Cards passet inn i porteføljen til Samsung. Fingerprint har en liten portefølje, men man tror jo på pressemeldinger, sier Kristian Wiermyhr, strategidirektør i Idex til Dagens Næringsliv.

Han mener også at språket i meldingen var merkverdig.

- Den var amatørmessig skrevet. Skulle tro det var en tenåring som hadde skrevet den.

Tar på seg skylden
Ledelsen i Cision tok på seg hele skylden. Pressemeldingsbyrået mener selskapet er blitt utsatt for bedrageri.

- Det var et individ som oppga å være administrerende direktør for Fingerprint, sier Magnus Thell, sjef for Cisions svenske virksomhet til Nyhetsbyrån Direkt.

Thell legger seg helt flat og sier at feilen ligger hos dem.

Cision er en stor internasjonal aktør med milliardomsetning innen distribusjon av pressemeldinger. Nå får de skarp kritikk av Fingerprint.

- Cision har bristet i sin kontroll. De har sendt ut en pressemelding som har en mailadresse som ikke stemmer med vår, samt at meldingen ikke ser ut slik vi sender dem, sier Johan Carlström i Fingerprint til Svenska Dagbladet.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken