Følg oss på FACEBOOK

Gravid på tur

Graviditet er jo ingen sykdom, men likevel skal man være obs på et par ting om man reiser under svangerskapet:
* Gravide skal ikke ha levende vaksiner. Har du planlagt en reise et sted der du trenger vaksiner som BCG, gulfeber, meslinger, røde hunder og levende poliovaksine eller tyfoidvaksine, men ikke har det, bør du nok revurdere reiseplanene.
* Lange flyreiser og graviditet gir begge økt risiko for blodpropp. Skal du fly, er det derfor viktig at du beveger deg mye. Gå i midtgangen og gjør enkle øvelser for å holde beina i bevegelse. Bruk av støttestrømper kan også forebygge blodpropp. Flyselskapene lar gjerne gravide fly fram til cirka uke 36.
* I sydlige land er det økt risiko for fosterskadelige infeksjoner, som toxoplasmose. I tropene og under dårlige hygieniske forhold forekommer oftere infeksjoner som bør unngås under svangerskap, og man anbefaler gravide kun å reise og bo steder med en viss hygienisk «standard», samt å holde seg unna utmarksvandringer eller primitive ryggsekkreiser på mindre sikre steder.
* Snakk med legen og finn ut av om det foreligger komplikasjoner som gjør at du ikke bør reise.

STOPP BAGASJETYVENE

Med barn på tur

Immunforsvaret er ikke modent før barn er fire eller fem år gamle og små barn er dermed mye mer sårbare for alvorlige infeksjoner enn voksne og større barn.
* Akutt diaré er den største faren. Det er viktig å praktisere god mat-, vann- og håndhygiene på turen. Magemedisiner med stoppende effekt skal små barn ikke ha, så væsketapet må erstattes med sukker/salt-løsning, men husk at morsmelk ofte er den beste medisin.
* Ha med et miniapotek. Barn blir lettere utsatt for småskader og sårinfeksjoner, så ta med plaster og rensende væske som klorhexidin. Småbarnshud er også mer utsatt for solforbrenning, så smør godt med høy solfaktor. Sørg også for nok drikke.
* Vent med de mest eksotiske reisemålene. Sykdommer som for eksempel malaria og denguefeber er bare del av risikoen. Flyturen er lang og slitsom, og dersom barnet ditt blir alvorlig sykt, er det ikke alltid man finner en god pediatrisk avdeling i nærheten. Ønsker dere likevel å reise, bør dere velge land med liten eller ingen risiko for malaria, rolige politiske forhold og med et brukbart helsevesen.

SLIK UNNGÅR DU LUMSK FERIEMAGE

Kilder: Reiseklinikken, nettdoktor.no

ABONNER PÅ REISER & FERIE