Gå til sidens hovedinnhold

- Det handler om forventninger

Familieterapeut mener småbarnsforeldre må motstå presset.

(SIDE2): Folkehelseinstituttet presenterte fredag en undersøkelse som viser at småbarnsfasen er en utilfreds periode i livet.

Studien omfatter 60.000 norske kvinner og så på både tilfredshet med partner og tilfredshet med livet som helhet blant småbarnsforeldre.

Den viste blant annet at fra barnet er seks måneder synker tilfredsheten med livet generelt og når et bunnpunkt når barnet er tre år.

Les hele saken her: (U) lykkelige småbarnsforeldre

Familieterapeut Ailin Strømsholm i Familieterapien.no mener selve spørsmålet om tilfredshet er uinteressant i seg selv.

- Nå kjenner ikke jeg denne undersøkelsen veldig godt, men spørsmål om folk er tilfredse eller trives er av og til det mest irrelevante spørsmål man kan tenke seg. Når man får barn er det egentlig andre ting som er viktige. Av og til kommer man selv i annen rekke, og det kan være litt uvant av mange grunner – også grunner som ligger litt utenfor oss selv, sier hun til Side2.

En selvskapt tidsklemme
Mange barnefamilier opplever at hverdagen er et eneste stort maraton hvor de fleste dagene går med til praktiske gjøremål som å bringe i barnehage, hente i barnehage, lage middag, smøre matpakke også videre.

Begrepet tidsklemma blir brukt i tide og utide, mener terapeuten.

- Det er et ord som noen har funnet på, og som beskriver den situasjon vi havner i når vi ikke greier å ta valg i livet, men bare må ha alt på en gang. Det er vi særlig utsatt for i når vi har små barn. Folk er ofte unge, under etablering, ikke på topp lønnsmessig og har mange utgifter.

Hvis man i tillegg ikke motstår presset fra media og reklame om at det er viktig å bo i enebolig, dra på ferie til utlandet, ha et lidenskapelig sexliv, trene regelmessig, følge motepresset, selv når man er gravid (!), er det naturligvis duket for en tidsklemme.

- Hvis man da i tillegg til alt dette vil jobbe overtid for å gjøre karriere så er det ikke til å unngå, om man da ikke har hjemmeværende kone eller mann. Dette er en selvskapt tidsklemme.

- Oppleves vanskelig
Forventningene må derfor senkes og det er viktig å stå imot presset utenfra.

- Det betyr ikke at livet som foreldre eller par ikke oppleves som vanskelig og utfordrende. Vi må nok ta inn over oss at vi lever i et samfunn hvor det brukes et ukjent milliarder på å få oss alle til å forbruke mest mulig og klare mest mulig. Så lenge dette presset fortsette ubegrenset, så krever det at alle øver seg på å stå i mot dette. En stor del av utfordringen unge par og foreldre står overfor handler om forventninger.

- Dessuten så handler det om at hver enkelt definerer ordet lykkelig og ulykkelig for seg selv – hva betyr det egentlig å være lykkelig? spør terapeuten.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar