Gå til sidens hovedinnhold

Fant nikkel i sminke

Personer med nikkelallergi har stor risiko for å reagere på mascara. En ny dansk undersøkelse viser nemlig at det allergifremkallende stoffet finnes i fargestoffene.

Ifølge det danske informasjonssenteret for Miljø og Sundhed inneholder flere testede mascaramerker såpass mye nikkel at det kan være et problem for folk som allerede har nikkelallergi.

Undersøkelsen er gjort på bakgrunn av henvendelser fra kvinner med nikkelallergi. Kvinnene har klaget på at de reagerer på mascaraen de bærer.

Bare for allergikere
Miljø og Sundhed understreker at den lille andelen nikkel som de har funnet i sminkeproduktet antakeligvis ikke har noen betydning for folk som ikke er følsomme overfor nikkel.

Resultatene av undersøkelsene viser at det finnes fra 16 til 41 milligram nikkel per kilo testet mascara. Det er spesielt de mørke mascaraene, og særlig den svarte, som har spor av nikkel. Lysere farger har mindre nikkel.

Ikke ingrediens
Nikkel er i dag forbudt som ingrediens i all kosmetikk. Nikkelen i mascara-produktene er da heller ikke tillagt produktet, men opptrer som en urenhet i fargestoffene, melder det danske forbrukersenteret.

Sprikende undersøkelse
H&M sentralt, som fører en av mascaraene, har sagt at de nå vil undersøke nikkelnivået i sin ene mascara.

Både Body Shop, Clarins og Max Factor er testet i undersøkelsen. De har imidlertid kommet til andre resultater når de har gjort undersøkelser, men ligger på listen over Miljø og Sundheds «nikkel-mascaraer».

Den danske bransjeforeningen SPT er sterkt uenig i resultatet fra Miljø og Sundhed og mener undersøkelsesmetoden de har brukt ikke skiller mellom nikkel og oppløselig nikkel.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?