Gå til sidens hovedinnhold

Fantastisk revansj på børsen

Tredje beste dag på Oslo Børs noensinne.

Jubelen sto i taket etter at investorene over hele verden hyller planene til den kommende presidenten Barack Obama.

NA24 - din næringslivsavis

Da børsdagen var omme sto hovedindeksen i 209,80 poeng. Det tilsvarer en oppgang på 10,32 prosent og står i sterk kontrast til fredagens fall på godt over 7,6 prosent.

Barack Obama brukte helgens radiotale til å avsløre sine planer når han skal tiltre som president på nyåret. Planene omfatter den største offentlige investeringen innen infrastruktur og helsevesen siden 1950-tallet. Historikerne trekker paralleller med motorveiinvesteringene til Dwight D. Eisenhower for mer enn 50 år siden. Børsjubelen begynte i Asia, og smittet raskt over på Europa. Da børsen i Oslo stengte var det også solid oppgang i USA.

De store utforbakkene tilbakelagt
Meglernestor Jan Petter Sissener tror at optimismen forsvinner hurtig ettersom selskapene kommer til å levere svakere resultater i tiden som kommer.

- Det varer nok ikke så lenge. Jeg tror at tallene vi skal se for fjerde kvartal og første, kanskje annet kvartal for neste år kommer til å være dårlige. Og kommer til å prege nyhetsbildet i en god tid fremover. Når det er sagt så tror jeg det er godt diskontert i dagens kurser, sier Sissener til TV 2 Nyhetskanalen.

Sissener tror imidlertid ikke at fjerdekvartalsresultatene vil føre til de store utforbakkene på børsen.

- Vi har heldigvis bare 13-14 dager igjen av dette børsåret, som vel vil gå inn i historien som det verste vi har vært borte i. I hvert fall i Norge, men de store utforbakkene tror jeg er tilbakelagt, sier Sissener.

Han trekker også frem at kvalitetsaksjer aldri har vært billigere.

Artikkelen fortsetter under intervjuet på TV 2 Nyhetskanalen.

278416

Rekyl i oljemarkedet
Det var også god fart i oljemarkedet. I forrige uke falt kontraktsprisene med rundt 25 prosent, men mandag var stemningen langt bedre. Da handelen var over på Oslo Børs sto januarkontraktene på nordsjøolje i 42,65 dollar per fat. det er en oppgang på 7,3 prosent.

Signaler om at det kan kommet nye produksjonskutt fra OPEC er allerede velkjent i markedet, men i løpet av helgen er det blitt spekulert i om Saudi Arabia allerede har kuttet i leveransene til Asia. Ellers har den siste tidens kraftige oljeprisfall ført til contango. Det innebærer at spotprisen eller prisen på de kontraktene med tidligst levering ligger langt lavere enn fremtidsprisene i markedet. Det åpner for investorene å ta raske gevinster.

StatoilHydro ble løftet hele 13,59 prosent til 109,50 kroner etter oppgangen i oljeprisen.

En lang rekke av de andre tungvekterne fikk også være med på festen der Norsk Hydro steg 12,87 prosent til 24,55 kroner, mens Yara-aksjen klatret 14,98 prosent til 109 kroner.

Vinnerne
Teknologiselskapet Eltek ble den store vinneren etter at de har spikret klar en kriseemisjon. I forrige uke fikk aksjen regelrett rundjuling etter at de gikk ut med planene om å hente inn ny kapital. Emisjon er et ord investorene skyr som pesten, og Eltek måtte gi en rabatt på over 80 prosent for å lokke til seg aksjekjøpere.

Mandag fikk Eltek-aksjonærene et ørlite plaster på såret. Aksjekursen steg 40,87 prosent til 1,47 kroner. Flere av de største aksjonærene har tegnet seg i emisjonen på 250 millioner kroner.

Oljeservicesektoren ble også sendt rett opp. Petroleum Geo-Service steg 24,76 prosent til 26,20 kroner, mens TGS Nopec ble løftet 22,67 prosent til 36,80 kroner.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken