Gå til sidens hovedinnhold

Fantastiske Vallée Blanche

Dersom du er i Chamonix-regionen, anbefales en skitur ned breen i Vallée Blanche. Se bildekarusell!

CHAMONIX (TV 2 Nettavisen): Fra starten er det svært enkelt ned fra Aiguille du Midi. Det vil si. Det er litt kronglete å ta seg ned en bratt skråning på glatte slalåmstøvler, med ski og staver i hendene, til plattformen som man starter på. Men det er solide tau-rekkverk hele veien ned.

Ned på breen er det veldig enkelt, men noe bratt. En lang flott kjøring tar deg forbi hytta Refugee du Cosmique og Col du Midi og videre ned Col du Gros Rognon.

Bratt
Da er du på Glacier du Geant. Opp til høyre har du da den fantastiske veggen som kulminerer i Mont Blanc du Tacul på 4248 meter. Flere renner går ned fra veggen, og som de mest dristige skikjørere forsøker seg på. For eksempel Djevlerenna – Couloir de Diable.

Du har nå kommet deg ned til 3200 meters høyde. Kommer du rett fra havoverflaten, merker du veldig godt mangelen på oksygen, som igjen gir melkesyra i legger og lår fritt spillerom.

I praksis befinner du deg her så å si rett over biltunnellen gjennom Mont Blanc-massivet. Over hodet ditt går turist-taubanen fra Italia og opp til Aiguille du Midi.

På grensa
Nå er du virkelig kommet deg inn i Vallée Blanche omgitt av stupbratte fjell med mengder av spisse nåler og tinder. Dent du Geant stikker 4013 meter over havet foran opp til høyre. Den toppen ligger på grensa til Italia.

Kjøringa her er kjempeflott, med moderat bratthet, og noe ujevnt underlag. Har du ikke hatt skistøvler på beina på en stund, sitter garantert krampa i føtter og legger på dette tidspunktet. Spesielt hvis du ikke er vant til høyden.

Omtrent halvveis på ruta ligger hytta Refuge du Requin. Det er et utmerket sted for å sikre seg en lunch. Men før man kommer dit må man ned isfallet Seracs du Geant. Det er et mektig skue av iskollosser som ligger nedover hele fjellsiden. Vanskelig kjøring er det imidlertid ikke.

Brattkjøring - eller?
Det er massevis av renner nedover de stupbratte fjellsidene, som de dristigste skikjørerne elsker å teste sine ferdigheter i.

Etter en matbit er det klart for å krysse Glacier du Tacul. Det er et enormt sprekkområdet som ser skremmende ut fra høyden. Men i praksis merker du ikke at du faktisk kommer deg i gjennom det.

Resten av turen gjennom Mer de Glace er slak, herlig kjøring, som likevel tar voldsomt på lårene. Når man kommer nesten ned breen har man to valg. Det er mulig å ta en liten taubane opp til en liten jernbanestasjon ved Galerie des Christaux. Og derfra med tog ned til Chamonix.

Men vi valgte å kjøre helt ned breen, og klatre opp til hytta Les Rochers Des Mottes. Det kan være litt tricky å komme seg ned av breen, men det går stort sett greit.

Bruk guide
Etter en rask cola i kiosken er det klart for den siste etappen. Den går ned en snølagt, trang sommervei som ender opp i selve Chamonix

Det er viktig å understreke at man må koste på seg en guide på turen. Det er ikke ufarlig å ferdes på isbre. Så det kreves sikkerhetsutstyr som klatresele, spade og søkestav. Det kan leies for en grei penge på de fleste steder i Chamonix.

En guide kommer normalt på rundt 50-60 euro per person. Men det er viktig å huske på at guiden har en minstetakst, og det blir dyrere jo færre dere er.

Det letteste kanskje å ta et søk på internett. Eventuelt kontakte guidekontoret - Maison de la Montagnes. Eventuelt turistkontoret i Chamonix.

Turen anbefales på det sterkeste. I alle fall hvis man er i noenlunde form. 30 kilometer på ski fra 3800 meters høyde tar definitivt på.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken