(Kultur): Når gikk du sist inn i en bokhandel, og ble eksponert for noe annet enn Jo Nesbø og andre storselgere?

Antakelig er det lenge siden, mener idéhistoriker og forfatter Morten Strøksnes. I en kommentar i Bergens Tidende i helgen skriver Strøksnes om hva bokkjøperne utsettes for inn i påsken.

- Er overalt

Strøksnes var blitt gitt Jo Nesbøs nyeste roman «Blod på snø». Han synes den ikke var noe bra. Men den er likevel svært godt solgt.

«Blod på snø» fikk glimrende mottakelse i VG, men dårlig kritikk i Aftenposten,

LES NESBØ-INTERVJU: - Det er min jobb å lure deg

«Man trenger ikke være en lynskarp politietterforsker for å finne svaret. Blod på snø er overalt. I kioskene, dagligvarebutikkene, supermarkedene, bensinstasjonene og pølsebodene. Ja, selv bakeriene, fiskehandlene og musikkbutikkene har store stabler liggende ved kassen. Bokhandlene har den selvsagt også. Hele vegger er tapetsert med bilder av forfatteren, mens det står paller rundt på gulvene og ved kassen, skriver han i kommentaren i Bergens Tidende.

Strøksnes mener at bokhandelen i stor grad undergraver seg selv. Han har ikke tro på argumentet at «store forfattere drar med seg den smalere litteraturen», for den smalere litteraturen er nemlig stort sett veldig vanskelig å finne.

«De innkjøpsansvarlige i bokhandlerkjedene, som alle eies av de tre største forlagene, «satser» bare på noen få, forutsigbare bøker. Kvalitet er ofte ikke det sentrale, for å si det forsiktig. Lokale bokhandlere nektes å ta inn bøker de mener har stort potensial», skriver Strøksnes i sitt innlegg i Bergens Tidende.

- Det er bare i offentligheten forlagene snakker om sitt kulturpolitiske ansvar, mener han.

I nederste hylle

Flere forfattere har klappet i hendene over Strøksnes' kommentar.

Blant dem er Mala Wang-Naveen, Aftenposten-kommentator, som også ga ut debattboken «Den globale baby» om surrogatindustrien i India.

På sin egen blogg spør Wang-Naveen om det er greit «å be bokbransjen dra til helvete», og forteller selv om hvordan hennes mye omtalte bok ble funnet innerst i et hjørne i en bokhandel hun var innom.

- Den var plassert bakerst i butikken, i nederste hylle slik at forbipasserende med en gjennomsnittshøyde på 30 centimeter kunne la seg begeistre, skriver hun.

Et par sannheter

Også Guro Sibeko, som i fjor ga ut boken «Krigerhjerte» om sin egen fars fortid i ANC, applauderer Strøksnes.

- Jeg er så glad for at noen gidder å levere skikkelige analyser av litteraturbransjen. Sjøl blir jeg bare kvalm av å tenke på hvor mange skattekroner som går til å sponse dette gjennomkorrupte systemet for formidling av lett fordøybart søppel, sier hun i et innlegg på Facebook.

- Morten har lest Nesbø. Og formidler et par sannheter om bokbransjen i samme slengen, skriver Torgrim Eggen.

SJEKK OGSÅ: 12 gode krimtips til påske