Hjelpes! Vi er ikke ute etter å skremme noen. Men visste du at søvnmangel i verste fall kan føre til redusert hukommelse, hallusinasjoner, dårligere evne til å formulere språk – og permanent skade på hjernen?

Mic har laget et infodiagram som forklarer akkurat hva det er som skjer dersom hjernen ikke får nok hvile over tid. Og det er, ærlig talt, litt skremmende lesning.

Vi vet ikke med deg, men vi føler en viss trang til å køye litt tidligere enn vanlig i kveld.

Les også: Tror du at du vet hvordan verden ser ut? Se hvordan kartene har løyet til deg hele livet

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet, klikk for større versjon).

Noen av de skremmende konsekvensene av søvnmangel, er minner som glipper fra langtidshukommelsen – og på den annen side, at hjernen kan lures til å skape minner som er fullstendig falske.

Forskere tror svikten i hukommelsen i slike tilfeller, skyldes at hjernen bruker søvnperioden til å repetere de nevronkoblingene som utgjør minnene. Mic.com oppgir for øvrig en fullstendig liste med kilder for diagrammet.

Les også: Hva ville skjedd om Supermann ga deg en på tygga i virkeligheten?

Søvnmangel kan også gjøre en lettere irritert, og tilbøyelig til å ta irrasjonelle, spontane og risikable avgjørelser. Skal du ta et valg som kan sette formuen din på spill, er det bokstavelig talt lurt å sove på det.

Videre kan mangel på søvn føre til reduserte evner til å formulere språk, og å plukke opp nyansene i det du hører fra andre. Fortsetter det over tid, kan det føre til permanent skade i hjernen.

Så hva er egentlig nok søvn, og kan en gjøre opp for den som går tapt? YouTube-kanalen AsapScience har en populær video på emnet, som du kan se nedenfor.

Les også: Her har du unnskyldningen din: Forskere finner genetisk forskjell mellom A– og B-mennesker.

Som de påpeker: Hvis vi i snitt sover bort 24 år av livene våre, så bør det virkelig være en god grunn til det. Det er det jo også, som vi allerede har sett.

I videoen viser de til et eksperiment, der ulike grupper deltagere skulle sove henholdsvis fire, seks og åtte timer hver natt over lenger tid. Studien viser helt bestemt at effektene både er merkbare og brå.

Deltagernes kognitive funksjoner – ting som oppmerksomhet, hukommelse, logiske evner og språk – stupte i takt med søvnen som gikk tapt.

Les også: Det amerikanske militæret har funnet opp en «magisk kule» som følger fienden

Selv de som sov seks timer hver natt, opplevde etter bare to uker at reaksjonsevnen deres var så redusert som om de hadde hatt en hard natt på byen.

Noen dager med dette er imidlertid ikke farlig over tid. Noen gode netters søvn gjør opp for skaden. Men hvis det pågår i måneder eller år, er det mer usikkert. Dette kan potensielt gjøre permanent skade på kognitive funksjoner i hjernen.

Faren med det, er at man etter hvert kan bli vant til å sove mindre, og føle seg frisk og fin med kun noen få timers søvn. Men så er det også noen som genuint behøver mindre søvn enn andre, skal sies.

I snitt er syv til åtte timers søvn det beste. Å sove stort mer enn dette, kan faktisk være tilsvarende skadelig som å holde seg våken.

Men hva om du rett og slett sluttet å sove, da? Samme kanal har et svar på det òg.

Les også: Du bruker sikkert piller mot hodepine. Stjeler de også følelsene dine samtidig?

Noen tips for bedre søvn som du sikkert har hørt før, men som virkelig fungerer i vår erfaring, er for eksempel å kutte ut alkohol, koffein og sukker minst en time eller to før du legger deg.

Prøv også å holde en fast døgnrytme, inkludert noen faste ritualer – som kveldsmat, noen timer teknologi-fri, eller kanskje litt stille meditasjon. Sett også av tid til å få unna viktige gjøremål, slik at du ikke blir liggende våken og bekymre deg over dem.

Selvsagt anbefales det også å spise sunt og trene jevnlig, så roer du ned ekstra godt når du legger hodet på puta. Flere tips finnes blant annet hos Helsedirektoratet.

Sov godt, da!

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Verdens blodgiverdag! Gjetter du hvor mange liv du kan redde ved å stille opp?

Er det greit med tilfeldig sex? Hvordan starte et sunt forhold? Disse tipsene om sex og kjærlighet kommer du ikke til å glemme

Har du også sett til stjernene og drømt om å bli astronaut? Hør hvordan denne stjerna levde ut barndomsdrømmen

Yesss! Her flyr han et ekte hoverboard til verdensrekord