(Bergensavisen)

– Vi har jo vært gjennom dette. Hun har jo allerede tapt mot «far sin», men kanskje er det hennes tur nå.

Jarle Alvær (45) ler hjertelig mens hans tilbereder dagens middag. Datteren Christine Alver (18) sitter allerede rundt matbordet. Hun himler litt med øyene, men presser frem et skjevt smil.

Pappa Alvær er assistenttrener i Tertnes, mens «Kizza», som datteren kalles, er spiller i Fana. Onsdag kveld møtes de til familieduell i eliteserien for håndball, når Tertnes tar imot Fana hjemme i Haukelandshallen.

De har møtt hverandre som motstandere før, i cupen forrige sesong. Da vant storesøster Tertnes komfortabelt mot det daværende 1. divisjonslaget Fana. 31–21 endte det.

Da måtte Christine sitte på hjem med faren. En lite hyggelig biltur ifølge henne selv. Det slipper hun denne gangen. Nå er hun myndig, har egen bil, og ikke minst; både hun og Fana-laget har blitt bedre.

– Vi kan selvfølgelig slå Tertnes, advarer avkommet.

Dømt til håndball

Middagen står sent på bordet denne kvelden. Klokken har for lengst passert åtte, og de har nettopp kommet hjem fra trening med hvert sitt lag.

Fra kjøkkenvinduet er det utsikt ned mot Varden og Framohallen. Veien til å bli håndballspiller har alltid vært kort for Christine Alver.

– Jeg har brukte mange timer av livet mitt i Framohallen. Det er en av hovedgrunnene til at jeg begynte å spille håndball.

 

I tillegg er idrettsgenene i aller høyeste grad intakt. Morfaren er Brann-legenden Helge Karlsen, kusinene Lise Marie og Birgitte Karlsen Hagen spilte begge håndball i Fana sammen med storesøster Helene, og pappa Jarle spilte i mange år håndball på øverste nivå.

– Kizza har vært innskrevet som håndballspiller siden hun var født, sier faren.

Hun har likevel ikke fulgt i pappas fotspor og gjort kantspiller av seg. Hun har i stedet funnet seg til rette som midtback, playmaker og en svært stødig straffeskytter.

Tusenvis av straffer

– Vi hadde håndballmål i hagen da Kizza var liten. Der sto hun og skjøt fra hun kom hjem fra skolen til langt på kveld. Og jeg måtte selvfølgelig være med. Det var ikke snakk om at jeg kunne få en halvtime på puten etter jobb, humrer Jarle.

– Vi har skutt tusenvis av straffer på hverandre. Vi kjørte straffekastkonkurranse, og allerede den gang var konkurranseinstinktet stort, forteller han.

Og viktigheten av å være best preger familiens hverdag. Håndballkamp, kortspill eller lek i hagen, det går alltid en kule varmt hos tapende part.

– Jeg har blitt så sur at jeg har låst meg inne på rommet noen ganger, forteller Christine.

 

– Ja, det har du! Men du har jo vunnet noen ganger, du også, svarer faren.

– Kizza har ikke hatt det lett. Her i huset har det ikke vært noen kjære mor, men det har gjort henne vanvittig sterk i hodet, legger han til.

– Det mest irriterende er når jeg vet godt selv at jeg har spilt dårlig, men så skal pappa begynne å poengtere det i tillegg, smeller det fra datteren.

– Men det går jo to veier! Jeg blir ikke veldig lei meg når Tertnes taper. Da er det pappa som får høre det, flirer 18-åringen.

Tap fører til taushet

Om det er dårlig samvittighet som gjør det vites ikke, men Jarle føler for å skryte litt av sin datter.

– Kizza er en av de smarteste spillerne jeg har trent. Hun er detaljfokusert og flink til å holde fokus, noe hun har klart å gjøre før kampen i dag. Det er nok faren som er mest spent.

Christine gir også sin gamle far mye av æren for at hun i dag spiller i eliteserien.

– Bakdelen er at han vet nøyaktig hva jeg tenker! Det er tross alt han som har lært meg alt ...

Og skulle pappa Jarle nok en gang stå igjen som seierherre etter onsdagens kamp, er beskjeden fra datteren klar.

– Da snakker jeg ikke med ham på ukevis!

  •  BA sender kampen direkte fra klokken 18.30. Det blir direktestudio med reaksjoner både før og etter kamp.