Gå til sidens hovedinnhold

Får oppholdstillatelse for en tusenlapp på nettet

- Norge er drømmedestinasjon for velstandsjegere med falsk identitet, kjøpt på internett, sier ekspert på kjøp og salg av falske identiteter.

Analysehuset Risk Information Group (RIG) har på vegne av Nettavisen sett på kjøp og salg av falske identiteter for ulovlig arbeid og opphold i Norge. Selskapet som har ID-verifisering og Identitetsanalyse som et av sine forretningsområder, varsler om skremmende enkle triks for å tilrøve som arbeidstillatelse og velferdsgoder i et hvilket som helst Schengen-land.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Velstandsjegere fra store deler av verden setter nå sin lit til at falske pass, kjøpt på nett eller ved en søreuropeisk passbutikk skal kunne skaffe dem et nytt liv i det rike Nord-Europa, sier administrerende direktør Kjell-Ola Kleiven i Risk Information group.

1.200 kroner

- De blir falske Schengen-borgere med ny identitet kjøpt for så lite som 1200 norske kroner på nett, fortsetter Kleiven.

Han retter fokus på ID-svindlere med ID-papirer kjøpt fra nettbutikker, og gjerne fabrikkert av kyniske svindlere for økonomisk vinning.

ID-dokumentene som omsettes på nettet er som regel produsert i Asia eller Øst-Europa, men det finnes også ekte Europeiske ID-dokumenter for salg. Disse selges gjerne av utro tjenere ved ulike lands myndighetsorganer, forklarer Kleiven.

Dokumentene med et «ekte» stempel kommer som regel fra land der det er kultur for å spe på en lav lønn med litt salg av myndighetspapirer.

«Totalt kaos»

Kleiven påpeker at slike dokumenter er nærmest umulig å avsløre ved en normal ID-kontroll.

- På enkelte nettsteder kan man kjøpe en trepakk med ID-dokumenter som pass, førerkort og nasjonalt ID-kort for så lite som 1200 norske kroner. Svindlerne kaller det for «totalpakke», for myndigheter og bedrifter som møter på dokumentene kan resultatet fort være «totalt kaos», sier Kleiven.

Han kan fortelle at stadig flere norske finansinstitusjoner og myndighetsorganer tar problemet med falsk ID på alvor. Kostnaden ved sove i timen kan fort bli rekordhøy, og tall fra det norske NAV viser at en falsk id kan koste samfunnet så mye som 11 millioner kroner.

Det er likevel ikke bare NAV som vet å estimere kostnaden ved bruk av falsk ID i Norge. RIG mener denne type svindel årlig koster samfunnet flere hundre millioner kroner.

Svakeste landet

Kleiven og teamet i RIG får ukentlig i oppgave å verifisere pass gjennom den ledende ID-verifiseringstjenesten Keesing, som selskapet tilbyr kunder i Norden. Trenden er ifølge RIG, stadig mer sofistikerte forfalskninger.

- Disse kan ikke avsløres med det blotte øye, men med spesialutstyr og Hollandske ID-eksperter på laget er RIG godt skodd for å avsløre selv den beste forfalskning, sier Kleiven.

- Med Schengen-reglene vil alltid det svakeste landets grensekontroll være like avgjørende for Norge som vår egen grensekontroll, og det er ikke få som ønsker tilgang på de europeiske landenes goder og velferd. For mange er et statsborgerskap fra et EU land som å få et helt nytt liv, med alle de fordeler mange EU-land har vil innpass være som et gullpass til velstand og lykke, fortsetter han.

Borgere av land som er med i samarbeidet kan reise fritt mellom medlemslandene. Det samme gjelder utenlandske statsborgere som har oppholdstillatelse i et av medlemslandene, eller som har fått innvilget besøksvisum (inntil 90 dagers varighet) til Schengenområdet.

Kommentarer til denne saken