(SIDE2): På samme måte som sol - og dagslys påvirker oss i hverdagen, gjør også de ulike fargene det.

Energikilder
Farger kan både tappe deg for og gi deg energi, inspirere deg eller virke beroligende. Derfor er det viktig å være obs på hvilke farger du omgir deg med, også på veggene hjemme. Mangler du energi kan kanskje et rødt rom gi deg piffen tilbake, og er du urolig og engstelig kan grønne elementer gi trygghet.

Balanse.com lister en oversikt over de ulike fargene og hvordan de påvirker deg. Bruk gjerne denne som en veiledning når du skal male veggene hjemme. Du kan også benytte deg av denne når du skal innrede, samt når du skal kle deg.

Slik påvirker fargene deg:

Rødt
Rødt er lidenskapens farge. Den symboliserer varme og energi. Et rødt rom øker pulsen og kan være ypperlig for deg som trenger litt økt energi, enten det gjelder soverom eller arbeidsrom. Mange fraråder imidlertid det siste ettersom et rødt rom kan gi søvnvansker. En bonderød eller brunrød farge gir et koselig, mer dempet hyttepreg.

Gult
Gult er gledens farge. Den symboliserer lykke og varme, og assosieres med sol og sommer. Et gult rom øker kroppens varme og stimulans. Denne fargen er fin til rom som får lite varmt lys.

Grønt
Grønt er trygghetens farge. Den symboliserer ro og velvære. Et grønt rom gir rommet en beroligende opplevelse. Grønt er en god farge i soverom, stue og spisestue. Et rom malt i grønt gjør at vi trives og det minner oss om naturen.

Blått
Blått er evighetens farge. Den symboliserer avspenning og ro. Et blått rom demper blodtrykk og gir deg ro. I gamle dager ble kjøkken malt i blått for å holde fluene unna. Blått minner oss om vann og måkeskrik. Svake blåtoner som pudderblått og lavendelblått er nydelig på soverom med mye hvitt og mye lys. Et blått kjøkken er et behagelig rom å være i.

Hvitt
Hvit farge gir fred og ro. Den symboliserer renhet og harmoni. Hvitt forstørrer og øker romfølelsen i små rom. Hvitt som er brekket i en tone mot rødt, gult eller brunt gir en fin og varm nyanse, slik at det hvite ikke blir så hardt.

Sort
Sort blir ofte benyttet som kontrast farge i et interiør. Tidligere var det vanlig å male listene svarte. I dag er sort en synlig detalj i form av møbler i et rom. I kombinasjon med hvitt er sort elegant. Sorte skinnmøbler i et rom gir et maskulint inntrykk. I kombinasjon med beige blir sort mykere enn med hvitt.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!