Gå til sidens hovedinnhold

Dette spiser 700.000 nordmenn til middag i dag

25. september er fårikålens dag, og i dag vil over en halv million nordmenn ha den tradisjonsrike lammeretten til middag.

Fårikål ble i år presentert som Norges nasjonalrett av Landbruks- og matminister, Sylvi Listhaug. 45 prosent av Norges befolkning stemte frem lammeretten som sin favoritt, og populariteten gjenspeiles i dagligvarebransjens salgstall.

- Fårikålens unike posisjon forsterkes i år. Etter to uker av årets lammesesong har vi allerede hatt en salgsvekst på 20 prosent sammenlignet med i fjor, sier Espen Lie, kokk og leder av Menylauget.

Fårikålens dag feires siste torsdag i september hvert år. 15 prosent sier de skal spise lammeretten til middag denne dagen, i følge en ny undersøkelse Norstat har gjennomført for dagligvarekjeden Meny.

Nord-Norge på fårikåltoppen
Tall viser at det er Nord-Norge som spiser mest fårikål. Åtte av ti i landets tre nordligste fylker sier de spiser et eller flere fårikålmåltider om høsten. Det er 14 prosent mer enn på Vestlandet, der kun 66 prosent sier det samme.

- Populariteten skyldes at det er veldig godt og veldig enkelt å lage. Lam, kål, vann og pepper legges i en gryte og putrer for seg selv i noen timer og så er det ferdig. Dette kan alle lage, sier Lie.

21 prosent i Nord-Norge sier de skal spise fårikål på fårikålens dag, mot 15 prosent i resten av landet.

Finere kjøtt i gryta
I løpet av en vanlig høst spiser åtte av ti nordmenn ett eller flere fårikålmåltider. Selv om retten i utgangspunktet er tradisjonell, viser tall fra dagligvarebransjen at retten også utvikler seg.

- De senere årene ser vi at våre kunder går fra mer tradisjonelt fårikålkjøtt til også å bruke «magrere» lammekjøtt som bog og stek i skiver. Men skal man ha den virkelig gode smaken er det viktig å ha i fettrikt kjøtt under kokingen, det er i beina og i fettet det meste av smaken sitter tipser Lie.

I følge Opplysningskontoret for egg og kjøtt spiser hver nordmann i snitt ca. seks kilo lammekjøtt i året. I 2012 ble det satt verdensrekord i servering av fårikål i Spikersuppa i Oslo. På to dager ble det servert 4932 kilo fårikål fordelt på 10.804 gjester.

Slik lager du fårikål:
1.Hodekålen deles i «båter».
2. Kålbitene skal henge sammen i store stykker.
3. Velg lammekjøtt med nok fett og ben. Det er her smaken kommer fra!
4. Følg med at du ikke går tom for vann i gryten slik at kålen svir seg.
5. Hvis du vil unngå pepperkorn i tennene kan du bruke en pepperbeholder som du legger i gryta.
6. Gryten er klar når kjøttet er mørt og løsner fra beina.
7. Smak til med ekstra salt og pepper før servering. Husk å smake på kraften og ikke bare kjøttet!
8. Mange synes at fårikål er best på dag 2, så hvis du lager mye har du lettvint mat dagen etter.
9. Server fårikålen rykende varm med kokte poteter på varme tallerken. Mitt favoritt-tilbehør er sterk, fin dijonsennep som en kontrast til det «fete».
10. Ønsker du fårikålen litt sterkere kan du strø malt sort pepper på toppen.

Kilde: Espen Lie, kokk og leder av Menylauget


Slik kan du eksperimentere med fårikål:

De som liker å eksperimentere med mat og smak gjør gjerne det med fårikål også.

Bayer, hvitløk og laurbærblad er en variant, chili og ingefær en annen, cherrytomater en tredje.

Kjøttet er perfekt til spicy lammegryter, og kan for eksempel brukes til Marokkansk Tagine. Eller noe så klassisk som en god lammefrikassè: Kok kjøttet mørt, plukk ut beina og del kjøttet i biter, kraften bruker du som base for frikassèen.

Bruning gir mer smak til kjøttet. De som liker det tilsetter gjerne krydder som einebær og karve i tillegg. Dette gir en kraftigere og spissere smak med litt viltpreg.

Det er heller ingen selvfølge lenger at kjøttet skal ha betegnelsen fårikålkjøtt.

Yngre fårikålelskere vil helst ha magrere kjøtt og velger skiver av lår eller bog, mens viderekomne sverger til fett kjøtt, gjerne fra fjorårslam, eller kanskje til og med fra sau.

Kilde:Matprat.no

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong

Kommentarer til denne saken