Giftig fisk, dødelige planter eller allergifremkallende nøtter. Lista er lang over farlige matvarer, noen er direkte dødelige andre indirekte farlige. Her er lista over verdens farligste mat:

Pølse

Neste gang du svinger innom bensinstasjonen med tom mage bør du tenke deg om før du velger en pølse fra grillen, men det har lite med fettinnholdet å gjøre. Ifølge American Academy of Pediatrics bør «hotdogs» være merket med advarsel på grunn av høy risiko for kvelning, spesielt for barn. I USA skyldes 17 prosent av kvelning i forbindelse med matinntak hos barn, nettopp pølser.

Fugu

Den japanske fiskeretten fugu er tynne skiver av giftig kulefisk. Tilberedningen av retten er i Japan kun tillatt dersom kokken har gjennomgått to til tre år med trening, og dermed mottar en lisens. Fisken er full av nervegiften tetrodotoxin. En dose på størrelse med en knappenål kan være nok til å ta livet av deg, og en fisk har nok gift til å ta knekken på 30 personer.

En porsjon kan koste så mye som en tusenlapp, og ifølge Time.com blir det i Japan konsumert mer en 10.000 tonn av den giftige fisken årlig.

Peanøtter

Peanøttallergi er en av de vanligste matallergiene i Norge, og en liten nøtt kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner og i verste fall død. Ifølge forskning gjennomført av American Academy of Allergy, Astma & Immunology kan allergifremkallende stoffer fra peanøttene blir værende i spyttet ditt i mange timer etter fortæring, og dersom du har en kjæreste med allergi kan et lite kyss etter en håndfull peanøtter få fatale følger.

Grønn salat

Glem myten om at grønn salat kun er sunt. Salattyper som spinat, bladsalat, ruccola og grønnkål er nemlig noen av de vanligste bærerne av salmonella og E-coli. I tillegg kan salat ofte spred noroviruset som er en av de vanligste årsakene til mage- og tarminfeksjoner. Noroviruset overføres ofte til salaten ved at den blir berørt av en person som har langt dårligere håndhygiene enn han burde ha.

Rabarbra

Rabarbra er kanskje ikke så vanlig lenger som det en gang var da enhver bestemor hadde det i hagen, og ungene gladelig spiste planten dyppet i sukker. Men dersom du likevel har rabarbraplanten i hagen bør du være klar over at store mengder kan virke lakserende og i verste fall føre til nyrestein. Men den verste delen er bladene som inneholder store doser oksalsyre som kan være dødelig ved at det blant annet fører til hjertestans.

Tunfisk

Tunfisk er blitt blant den mest konsumerte fisken i verden, spesielt etter sushi ble en hit. Men visste du at tunfisk kan være skadelig for gravide kvinner og små barn? Tunfisken er full av sunt fett, men det hvite tunfisken innholder også et høyt nivå av kvikksølv. Dette kan føre til at utviklingen av fosteret eller barnets nervesystem brytes ned.

Poteter

Det skal litt til, men potetspisende som vi nordmenn er så er det på plass med en advarsel. Potetenes stengler innholder gift, og det gjør også poteten dersom du kan se at den blir grønn. Den grønne fargen er klorofyll som dannes når potetene blir utsatt for lys.

Forgiftning ved normalt inntak forekommer ikke ofte, men har skjedd ved inntak av grønne poteter og dersom man har drukket te som er trukket på potetblader.

Akee

Denne frukten er kanskje ikke så godt kjent blant oss nordmenn. Akee har sin opprinnelse fra Vest-Afrika, og vokser i en del steder med tropisk og subtropisk klima rundt i verden. Frukten blir mest brukt på Jamaica, hvor den blant annet er en del av nasjonalretten.

Frukten er full av sunne fettsyrer, A-vitaminer, zink og proteiner, men dersom den ikke blir tilstrekkelig tilberedt kan ackeen være dødelig. Den innholder giftige frø, og deler av kjøttet er giftig dersom frukten er umoden. Får du i deg dette kan du få symptomer som oppkast, ofte kalt Jamaikansk omgangssyke, og i verste fall havne i koma eller dø.

Kaffe

Kaffe kan som kjent gi deg både brune tenner og dårlig søvn, men det som gjør kaffen faretruende er varmen. Det fikk amerikanske Stella Liebeck erfare da hun i 1992 tok seg en kopp rykende varm kaffe på McDonalds. Liebeck mistet kaffen i fanget, noe som førte til tredje grads forbrenning på seks prosent av kroppen. Uhellet kostet McDonalds 2.86 millioner dollar etter søksmål fra Liebeck. I ettertid senket restauranten temperaturen på kaffen sin og merket koppene med advarsler.

Sopp

Nei, vi snakker ikke om kantarellen eller sjampinjongen i grøntavdelingen på Kiwi, men dersom du skal ut i skogen å plukke selv gjelder det å holde tunga rett i munnen. Fluesoppen er dødelig giftig, og den finnes faktisk i mange flere varianter enn den lett gjenkjennelige røde med hvite prikker. Den hvite fluesoppen for eksempel, er skremmende lik sjampinjong. Kanskje best å gå for butikkvarianten?

(Kilder: Time.com, Wikipedia.org, VG.no, Aktivlivsstil.no)