Gå til sidens hovedinnhold

Farlige ferieminner

Om de beste ferieminnene dine inkluderer blåmerker, sår, litt blod og generell livsfare, da bør du sjekke ut denne listen.

(SIDE2): Mye kan gå galt på ferieturen, men noen aktiviteter er mer dødelig enn andre.

Rafting med krokodiller i vannet
Mellom juli og januar er det ekstra spennende å prøve seg på rafting i elven Zambezi ved kløften Batoka under Victoriafallene. Her er det ikke bare en frådende elv som gjør turen ekstra nervepirrende, for det er flere som oppholder seg i og ved elven. Faller du ut av båten kan du få nærkontakt med krokodiller og oppe i trærne pisser apekattene på deg uansett. Rundt 30 dør hvert år av denne aktiviteten. Les mer her.

Sykling på «Dødsveien»

El Camino de la Muerte, eller Yungasveien, går fra La Paz til Coroico i Bolivia og er ingen vanlig sykkelsti, men en fjellvei som har fått et rykte som passer det illevarslende navnet. Lokale sjåfører ber for sine liv hver gang de skal ut på denne 7 mil lange strekningen. Dette er ikke en vei for møtende trafikk og faren for å rase ut og ned 500 høydemeter er overhengende. Noen dusin biler havner utenfor veien og rundt 100 personer dør hvert år langs denne strekningen.

Spring med oksene
Pamplona i Spania er ikke kjent for så mye annet. Rundt tre minutter med noen ville okser i hælene er garantert et minne for livet. «Spring for livet», vil bety noe helt spesielt for deg etter dette. Okseløpet har holdt det gående i generasjoner og blir sett på som noe av den originale ekstremsporten. Siden de begynte med statistikk i 1924 har bare 15 løpere dødd.

Kjør på i Nuerburgring
Et stykke utenfor Cologne i Tyskland finnes det en racerbane som ikke bare profesjonelle prøver seg på. Ta med en topptrimmet bil eller lei et vidunder her og kast deg ut i neste sving. Er du av den litt mer forsiktige typen kan en profesjonell sjåfør sitte bak rattet i en BMW, mens du holder deg fast i passasjersetet. Noen eksakte tall på hvor mange som dør på denne banen i året finnes ikke, men rundt 10 sier noen kilder.

Et lengere billøp
Baja 1000

er et terrengløp for motorkjøretøyer som foregår på halvøyen Baja California i Mexico under en fullmåne. Konkurransen ble offisielt innstiftet i 1967, men hadde allerede vært arrangert uformelt i flere år. Opprinnelig gikk løypa fra Tijuana, Baja California til La Paz, Baja California Sur. Nå starter den fra Ensenada, om trent 40 km lenger sør. Vanligvis arrangeres konkurransen helga før Thanksgiving i USA.

Deltagerne kjører i en rekke klasser, fra store, spesialbygde pickuper med ubegrenset budsjett, via motorsykler og firehjulinger ned til umodifisert Folkevogn «Boble».

Lek cowboy i en rodeo
Her er mulighetene mange, men i Wyoming i USA skal være hovedsetet for rodeo i Ville Vesten. Holder du deg først på hesten eller oksen noen sekunder er whiplash og såre muskler en av følgene. Profesjonelt dør det kun én i året.

Safari på nært hold

I Kenya finnes det utallige varianter for de som vil på safari og se dyreliv i levende live. Men i Afrika, som mange andre plasser, er det mulig å få ekstreme opplevelser. Lokale guider tar deg gjerne med inn i bushen uten at du trenger å betale for sikkerheten. Villmarkens uforutsigbarhet vil ha en stor innvirkning på ferieopplevelsen, men dyreriket vil neppe bli mer ekte. Her er man verken trygg i et telt eller en bil, garantert.

Lystseilas over Atlanterhavet
Du har 40 dager på deg til å komme deg over 4300 nautiske mil over Atlanterhavet. Denne regattaen er kalt Mini Transat og går fra Frankrike til Brasil. Yachten kan ikke være mer enn 21 fot lang og masten ikke høyre enn 12 meter. 75 båter får være med og i fjor var det 120 som søkte om å få delta, så her er det bare å planlegge verdens heftigste seilferie.

(Kilder: Forbes/LA Times/Wikipedia/Planet Mountain/AskMen/Washington Post)

Les mer om ferie og reise her.

Les også:

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping