Gå til sidens hovedinnhold

Færre unge er svartelistet

Alt var ikke bedre før.

Det er nå 17.900 unge i alderen 18-24 som har betalingsanmerkninger, en nedgang på 84 i forhold til samme tid i fjor. Det viser tall fra Experian.

Det utgjør 3,7 prosent av de unge. Til sammenligning var det i 2005 var det 4,4 prosent i denne aldersgruppen som hadde anmerkninger.

- Selv om det er en marginal gruppe, er den sårbar. Det er mange som sliter med konsekvensene av betalingsanmerkninger. Unge er i en situasjon hvor de skal etablere seg og søke boliglån, sier Henning Hauso, administrerende direktør i Kreditorforeningen Vest, til Nettavisen.

Økt press

Blant 18 og 19-åringer er det nesten ikke anmerkninger i det hele tatt. Bare 0,3 prosent og 1,3 prosent har havnet i kredittfellen.

Hauso påpeker at kredittpresset mot ungdommer har aldri vært større.

- Likevel, tallene viser at de unge er på riktig vei, fortsetter han.

Kvinner tar etter menn

Betalingsmoralen og -evnen for resten av befolkningen synker. I 2012 var det størst økning blant kvinner over 30 år.

- Dette henger sammen med utviklingen i likestillingen. Kvinner tar etter menn, og det er kvinner over 40 år som er verst, sier direktøren i Kreditorforeningen.

Økningen i antall anmerkninger forklares med økt fokus på forbruk.

- Det er ingen ytre forhold som tilsier dette. Vi har lav rente og arbeidsledighet. Det uroer meg at fokuset rundt konsekvensene er så lav. Hva skjer når renten øker? Det bekymrer bransjen, sier Hauso i Kreditorforeningen.

Det er ikke bare lånetrøbbel som kan bli konsekvensen av en betalingsanmerkning. Hvis man søker jobber med økonomisk tilsnitt kan en anmerkning skape problemer.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken