Gå til sidens hovedinnhold

Her er de nye Farris-flaskene

Nå er glassflaskene historie, og plastflaskene garantert uten riper.

(Østlands-posten:) 100 år etter at Kong Haakon ga tillatelse til at kildene i Larvik kunne bære kongelige navn, og 99 år etter at den første Farris-flasken ble produsert, lanseres en flunkende ny kolleksjon fra fabrikken i Larvik.

- Emballasjen er viktig for oss. Nå går vi over til miljøvennlige flasker i hele sortimentet, og gleder oss til å sende det flotte nye designet ut på markedet, sier produksjonsgruppesjef i Ringnes, Christine Nygaard-Andersen, til ØP Nett.

Eksklusiv variant

Neste uke kommer de nye flaskene ut til kundene, og det er «Bris» som er den først som når forbrukerne.

- Så kommer kolleksjonen fortløpende ut, og også restaurant-kundene får nå en flunkende ny flaske på bordet, sier Nygaard-Andersen.

- Her er det laget en egen variant med tre typer. Også her er plast det nye, og i miljøvennlig materiale, men i en litt mer eksklusivt utgave. Vi får nå en helhetlig kolleksjon som gir oss god fleksibilitet, og ikke minst er vi glade for at også halvannenliterflasken nå blir vårt å se i et unikt design, sier hun.

Modernisering

Årsaken til at Ringnes legger om til nye plastflasker er ifølge Christine Nygaard-Andersen modernisering i produksjonen, og ønske om å være mer miljøvennlige.

- Vi har nå montert helt nytt produksjonsutstyr ved fabrikken i Larvik, og nå skal vi ikke lenger ta imot returemballasje for bruk flere ganger. Flaskene skal likevel pantes, og vil bli resirkulert.

- Dette vil blant annet føre til ingen av flaskene som går ut fra vårt lager er brukt tidligere. De vil nå garantert være uten riper, forteller produksjonsgruppesjefen.

Kanskje Kong Haralds kilde?

Den første Farris-flasken ble levert for 99 år siden i år, og for nøyaktig 100 år siden ga Kong Haakon VII tillatelse til at den første Farris-kilden kunne bruke hans navn.

- Den kilden tappes det ikke lenger fra. Vi tapper nå fra Kong Olav Vs kilde, og kanskje slipper Kong Harald til etter hvert, sier Nygaard-Andersen.

- Dersom vi starter tapping fra en ny kilde er det naturlig å tenke på. Dette er en viktig del av vår tradisjon, sier hun til avisa.

Nedbemanner i Larvik

Farris som er levert ut på markedet siden august i fjor er produkter fra opparbeidet lager.

- Fra september har produksjonen stått stille, og vi har brukt tiden til å montere helt nytt anlegg. Nå er det klart og er satt i gang, sier Nygaard-Andersen.

Det er også klart at produksjonsanlegget i Larvik nå er redusert med 14 personer.

- Dette har skjedde gjennom naturlig avgang og pensjonering, og de resterende får hjelp til å finne nye jobber. Vi er nøye på ikke å slippe taket i disse før de har sikret seg jobber videre, sier hun.

Les også: Pusser opp Farrisfabrikken for 100 millioner kroner

Farris-kilden

Forhistorien for produksjon av mineralvannet Farris var opprettelsen av kurbad ved Larvik på 1800-tallet. Karin Linaaes bad ble opprettet i 1843, og dette ble videreført og utvidet ved dr. J. C.Holm gjennom Larvik Bad fra 1880.

Han hadde oppdaget kilden, som senere skulle bli kjent som Kong Haakons kilde, under en spasertur langs Farriselva i 1875. I tillegg til forskjellige typer bad inneholdt kurbadet også en «drikkepaviljong» hvor gjestene fikk servert spesielt jernholdig brønnvann.

Mineralvannet ble opprinnelig tappet fra to kilder fra samme vannåre, kjent som Kong Haakons kilde og Dronning Mauds kilde. Siden 1988 har vannet blitt tappet fra den 21 meter dype Kong Olavs kilde. Disse grunnvannskildene ligger nedenfor Bøkeskogen, og har sitt opphav i regnvann som filtreres gjennom morenemateriale. Under filtreringsprosessen berikes vannet med ulike salter og mineraler m.m.

Farris har ifølge Ringnes AS, som i dag eier Farrisfabrikken, en markedsandel på 50 prosent av vannmarkedet og 70% av markedet for vann med kullsyre

LES FLERE SAKER FRA ØSTLANDS-POSTEN

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken