Gå til sidens hovedinnhold

Farvel, pompøsitet

Etter to nær formfullendte mastadonter vender Jason Pierce pompøsiteten ryggen og søker tilbake til gitarøset. Men tross spredte lyspunkter blir dette litt for gammelt nytt.

Spiritualized

Amazing Grace

Sanctuary/VME

For de av dere som måtte savne Spacemen 3s kvernende, småsuggererende gitarøs, som vi forsåvidt også fikk jevnlige doser av på de tre første Spiritualized-platene, for ikke å snakke om på den doble live-CDen, kan ”Amazing Grace” føles som en kjærkommen Spiritualized-plate.

Det gjør den i og for seg også for undertegnede, men jeg er likevel lettere skuffet. For jeg følte at Pierce endelig var i ferd med å komme hjem med albumene ”Ladies & Gentlemen We’re Floating in Space” og 2001s overveldende ”Let It Come Down”.

Her forener Pierce, som mange vil vite, sin påtagelige gospel-fascinasjon med de virkelig grandiose arrangementer - det sies at over hundre musikere var involvert i sistnevnte plate, inkludert både kor og fullt filharmoniorkester.

”Amazing Grace” inneholder også ganske mange andektige soul- og gospel-inspirerte øyeblikk, men samtidig kjører han på med sin forsøkvis hypnotiserende garagerock; den monotone, overstyrte støyrocken han (og mange andre – nå sist Black Rebel Motorcycle Club) forlengst har slitt ut.

Det virker som om Pierces agenda er å vise hvor i rockhistorien han kommer fra, men det vet alle som har mer enn et par skiver signert denne mannen.

Sånn sett er ”Amazing Grace” en nesten litt for signaturisk Spiritualized-plate. Vi vet det nemlig nå, Jason, vi vet hvordan du har det. At du lengter etter fred med Gud, at du føler deg ensom og forlatt i universet, at du tiltrekkes av droger.

Spirtualized er kanskje mer enn noensinne et band som legger opp til et elsk/hat-forhold. ”Amazing Grace” er definitivt en skive som er enerverende i det ene øyeblikket og saliggjørende i det neste.

Fra hodepine til lindring og tilbake igjen – det er Spiritualized, det.

¿ I salg fra mandag 8. september

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted