Gå til sidens hovedinnhold

Kunne du fått boligrente på 4-tallet?

Nær 100.000 nordmenn kunne frem til i går binde boliglånet til ekstremt lave 4,7 prosent. Men er du heldig kan fortsatt gjøre en svært god deal. Sjekk hvordan.

Forrige ukes renteheving fra Norges Bank var den 16. på tre år. Nå begynner norske låntagere virkelig å merke at renten svir på pengepungen.

Se lenger ned i artikkelen hvor du kunne fått fast drømmerente til 4,7 prosent, eller ta en titt i faktarammen til høyre.
(Du kan fortsatt få binde renten på fem prosent)

De flytende boliglånsrentene ligger for tiden rett under 7-tallet i de aller beste bankene, men noen steder har renten allerede kommet opp i over 8 prosent.

Sjekk Nettavisens oversikt over hvor du får det billigste flytende boliglånet.

Og det kommer ikke til å stoppe der. Med økt styringsrente og stadig høye pengemarkedsrenter er det ventet at det ikke tar lang tid før bankene øker renten ytterligere.

Ikke dumt tidspunkt for å binde renten
Da dukker det evinnelige spørsmålet opp, skal du binde renten eller ikke? Og er dette et smart tidspunkt å binde renten på?

Dette er ikke et dumt tidspunkt å binde renten på.

- For å ta det siste først. Hvis man uansett vil binde renten og skal gjette på når det er best å gjøre det, så er det ikke sikkert dette er et dumt tidspunkt, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til Nettavisen.

Han begrunner synspunktet med at de lange rentene som bestemmer fastrentene på boliglånet fortsatt er lavere enn det han venter de vil være på litt lenger sikt.

- Derfor er det grunn til å tro at fastrentene vil stige i perioden fremover, forklarer Aamdal.

Les mer på Nettavisen.no/bolig:

Slik takler du rentesmellen

- Fattig og rik bør binde renten

Nå fikk du en ny rentesmell

Binde eller ikke binde
Men det er ikke dermed sagt at han nødvendigvis anbefaler deg å binde renten nå.

- Dette vil være et spørsmål om du har behov for en klar oversikt over hva renteutgiftene dine vil være på i tiden fremover. Hvis du binder risikerer du å oppleve perioder der den flytende renten er lavere enn renten du bandt til, sier han og utdyper.

- Det er farlig å se seg blind på at den flytende renten er høyere eller lavere enn den renten du binder til. Det kan gi en umiddelbar fordel eller ulempe, men bindingen er på en del år, så du må se på hele perioden. Hva som eventuelt vil anbefales er noe som avhenger av den enkeltes økonomi, så det er vanskelig å gi et konkret råd om dette, mener Aamdal.

De beste fastrentene
Som nevnt over ligger de beste bankenes flytende renter i dag på rundt 7 prosent.

Når det gjelder fastrenter ligger de beste bankenes tilbud på i underkant av 7 prosent og oppover, avhengig av sikkerhet og lengden på bindingstiden.

Her finner du Nettavisens oversikt over de beste fastrentetilbudene.

Det høres ut som et godt tilbud å binde renten i fem år til 4,7 prosent.

Uslåelig tilbud
Én bank har derimot et uslåelig fastrentetilbud. Husbanken tilbyr fastrenter i 3, 5 og 10 år på henholdsvis 4,9 prosent, 4,7 prosent og 4,8 prosent.

- Det høres ut som et godt tilbud å binde renten i fem år til 4,7 prosent, mener Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets.

Han presiserer at Husbanken generelt har gode rentetilbud.

"Problemet" er selvfølgelig at ikke alle kan få lån i Husbanken. Like fullt er det i dag 75.000 husholdninger som har lån på i gjennomsnitt litt over en million kroner i den statlige banken.

Se øverst til høyre i faktarammen for en oversikt over hvem som kan få de gunstige Husbanklånene.

Husbanken ringes ned
- Etter forrige ukes renteheving har vi hatt en betydelig større pågang fra folk som vil inngå fastrenteavtaler enn det vi vanligvis har på slutten av en måned, forteller kommunikasjonsrådgiver Are Sauren i Husbanken til Nettavisen.

Han tror det skyldes at fastrentene for tre og fem år øker med 0,3 prosentpoeng fra 1. juli. Det betyr at Husbankens kunder fortsatt kan binde renta på fem prosent.

Det betyr at du har svært kort tid på deg til å bestille fastrente i Husbanken dersom du har lån der med flytende rente, men ønsker å binde renten. Siden kundesenteret i det denne artikkelen publiseres er stengt, må du ha en brukerkonto på Husbankens hjemmesider for å kunne printe ut din egen fastrenteavtale før midnatt for å få den gunstige renten.

Vi har hatt en betydelig større pågang fra folk som vil inngå fastrenteavtaler enn det vi vanligvis har på slutten av en måned.

Husbankens renter øker kraftig
I morgen, 1. juli, øker den flytende renten fra 5,5 til 5,7 prosent, mens fastrentetilbudet vil ligge mellom 4,9 og 5,2 prosent for forskjellige bindingstider. Men renteøkningen stopper ikke der.

Allerede i september vil den treårige fastrenten i Husbanken ha økt med et helt prosentpoeng fra dagens nivå. Den femårige fastrenten vil også øke bortimot et prosentpoeng og vil fra september ligge på 5,6 prosent.

Også den flytende renten vil øke ytterligere. Fra oktober tilsier Husbankens prognoser at denne vil ha steget til 6 prosent.

Har du planer om å binde renten og allerede har lån i Husbanken bør du altså skynde deg.

Derfor øker renten
Årsaken til at man konkret kan si at rentene vil stige så mye i tiden fremover er måten Husbankens renter beregnes på.

Se faktarammen øverst til høyre for en grundigere forklaring på beregningsmetoden.

- Statsrentene, som ligger til grunn for Husbankens renter, har vært lave tidligere i år. Den siste tiden har de derimot steget markant og vi tror de skal videre opp, og det i større grad enn andre renter, sier Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til Nettavisen.

Rakk du ikke å binde renten i Husbanken i juni, kan det altså fortsatt vise seg at fastrentetilbudet i juli vil lønne seg.

Hva foretrekker du? Fast eller flytende rente? Hvor har du ditt lån? Diskuter under.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Kommentarer til denne saken