Fat Joe
The Elephant In The Room
(Imperial/EMI)

Snoop, som også slapp album denne uken, har noe til felles med Fat Joe; Begge debuterte i 1993, og begge – mot desidert alle odds – er blant de største rapstjernene femten år etter. Dessuten har de to voksne gutta sine ben plantet i de snuskete gatene hvor de vokste opp, så vel som i Topp 40-popverdenen.

Bronx-tjukkasens mainstreamsuksess er noen hakk under Cali-bikkja (Fat Joe spilte på Rockefeller i Oslo i fjor, mens Snoop fylte opp Spektrum), men hans evne til å overleve den hjerteløse musikkbransjen er overveldende. Det er ekstra hyggelig at ”The Elephant In The Room” er en nesten perfekt Fat Joe-skive.

Big Punisher (R.I.P.) viste sin mentor hvordan man kombinerer hard asfaltrap med myke hits, noe Joey Crack demonstrerer på albumets to første singler; «The Crackhouse» med absurde, sinnsyke (og norgesaktuelle) Lil Wayne er brutalt lyn og torden, med deilige, superignorante tekster som skryter av bloddiamanter («conflicts in my chain from Angola») og enorme mengder narkotika («so much coke a nigga had to shovel it»).) På den andre siden er «I Won’t Tell», med hjerteknuseren J. Holiday, skammelig skredderskydd for radio og fans av fengende, urban pop. Det er ikke rart at Joes uvenner 50 Cent og frøken Remy Ma, som har brukt de siste ukene til å fortelle verden hvor talentløs feiten er, blir sjalu.

Slem/snill-formelen er vanskelig få samkjørt på et helt album, men Don Joseph Cartagena takler nå utfordringen. Swizz Beatz og ADHD-DJ Khaled hjelper til på småharry «Get It For Life», mens «300 Brolic» er like pompøs som blockbusterfilmen den benytter seg av. De som er så kule at de synes hans mer klubbete materiale blir «sell out», får ikke lov å sutre: Fat Joe har med selveste Herr Hip-Hop, albumaktuelle KRS-One på perlen «My Conscience», produsert av ekstremt dyktige The Alchemist, og sistnevntes mentor, den legendariske tungvekteren DJ Premier, står bak platens siste spor «That White»; En av de desidert kraftigste raplåtene så langt i 2008.

Den finurlige tittelen «The Elephant In The Room» illustrerer en sannhet som er soleklar, men som likevel ignoreres. Fat Joe kommer aldri på lister over hip-hop-historiens store artister, men hans åttende skive er et opplagt bevis på at dette er jug. Bronx bør være stolte.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!