Følg oss på FACEBOOK

Vi burde jo ha visst bedre enn å begi oss ut på dette. Å plukke ut verdens vakreste øyer blant de mange millionene som finnes er en umulig oppgave. Bare et kort blikk på kart over Karibia, Det indiske hav, Stillehavet, Middelhavet eller sågar norskekysten gjør det klart hvor mange øyer det hadde vært fantastisk å tilbringe en uke eller to på. Eller sågar et liv.
Tilværelsen på en øy er noe eget, enten du er fastboende eller turist. Atmosfæren varierer selvsagt med størrelse, beliggenhet og befolkningsgrunnlag. Manhattan er tross alt en øy, i likhet med den minste ubebodde stillehavsholme uendelig langt fra fastlandet.
Likevel – omgitt som man er av vann på alle kanter har øylivet gjerne en iboende begrensning som kan gi en indre ro. Kommer ikke båten i dag, så kommer den kanskje i morgen.
Det spørs om du vil være enig i at alle øyene vi har valgt å fremheve fortjener sin plass på en slik liste. Skjønnhet er som kjent svært subjektivt, og savner du din favorittøy, så tips oss gjerne eller via vår Facebook-gruppe.

Anguilla, Karibia

Denne vesle godbiten på knappe 100 km2 finner du vest for De britiske jomfruøyene, og det er som regel godt med plass på de kritthvite strendene.
Rundt 2005 startet en byggeboom rettet mot luksusturisme, men fremdeles er store cruiseskip bannlyst, noe som demper støynivå og turisttetthet betraktelig i forhold til mange andre karibiske øyer. Den britiske øya er kjent for sine spektakulære korallrev, som du bør sette av god tid til å utforske.
Få med deg Snorkling i Shoal Bay, dagstur til naboøya St. Martin, ridetur langs stranda, svøm med delfiner hos Dolhpin Discovery.
www.anguillaguide.com
www.anguilla-vacation.com

Capri, Italia

«Det var på Capri jeg så henne komme, det var på Capri jeg så hun forsvant.»
Denne skjønnheten har vært et populært tilfluktssted i uminnelige tider – fra mytologiens sirener via romerske keisere, 1800-tallets bohemer til dagens jevne strøm av turister.
Du finner henne ved Amalfikysten litt sør for Napoli, og ikke lenger unna enn at du får mye ut av en dagstur. Selv om du bør være beredt på å tråkke i kø, spesielt i høysesongen juli–august, bør du innom Den blå grotte og Villa Jovis, der keiser Tiberius storkoste seg.
Få med deg Den blå grotte, utsikten fra Monte Solaro, restauranten Il Tinello, Marina Piccola.
www.capri.com
www.capri.net

Bazaruto, Mosambik

De seks øyene i Bazaruto-arkipelet ble formet av sand fra Limpopo-elva, og øygruppa har status som beskyttet nasjonalpark. På den 35 ganger 7 kilometer store hovedøya Bazaruto er det ingen butikker eller fastboende å snakke om, kun et par luksushotell og strender av en annen verden.
Livet under vann er ikke mindre spektakulært, med blant annet Afrikas siste bærekraftige bestand av den styggsøte dugongen, som er den minste arten av sjøkuer.
Få med deg Strendene, dypvannsfiske, snorkling, flamingoer.
www.bazaruto.org
www.bazaruto-archipelago.com

Vabbinfaru, Maldivene

Maldivene har toppet en rekke lister over verdens mest romantiske destinasjoner, og Banyan Tree Resort ble tidligere i år kåret til verdens mest romantiske hotell av Impulse Magazine. Dette er med andre ord ikke hit du drar på heisatur med gutta...
Luksusresorten finner du på den ubebodde øya Vabbinfaru i Kafue-atollen, der dere bor rett på stranden i en av 48 velutstyrte villaer.
Få med deg Din kjære, snorkling, spa, sløving, dagstur til hovedstaden Malé, solnedgangen.
www.visitmaldives.com
www.banyantree.com

Bora Bora, Fransk Polynesia

Med sine dramatiske fjellformasjoner og omgitt av spektakulær lagune og atoller, ser denne vulkanøya i Stillehavet nærmest ut til å være designet i et Hollywood-studio for en eventyrfilm.
Bora Bora var bebodd av polynesiere allerede i det fjerde århundret, og ble først «oppdaget» av europeere i 1722. Øya spilte en strategisk rolle i Andre verdenskrig som forsyningsbase for amerikanske styrker, men er i dag en fredlig oase med turisme i øverste prissjikt som viktigste levevei.
Få med deg Snorkling, Lagoonarium (akvarium), kanonene fra Andre verdenskrig, klatretur, haisafari.
www.boraboraisland.com

Comino, Malta

Den minste av de tre bebodde øyene som utgjør Malta, er knøttliten og har for tiden kun fire fastboende, samt et firestjerners hotell. I romertiden ble det drevet noe jordbruk her, sjørøvere gjemte seg i hulene i middelalderen, mens riddere av Malteserordenen brukte øya til jakt og rekreasjon. I lange strekk har likevel Comino i praksis vært ubebodd.
Cominos store attraksjon er Den blå lagune, med sitt absurd klare vann og sin kritthvite sand, samt St. Maria-tårnet som ble oppført i 1618.
Få med deg Den blå lagune, St. Maria-tårnet, naboøya Gozo, hulene, sightseeing i sjøfly.
www.visitmalta.com
www.cominohotel.com

La Digue, Seychellene

Både arabere og sjøfolk fra Oseania skal ha vært innom disse paradisiske øyene nord for Madagaskar, før Vasco da Gama gikk i land i 1505. De første fastboende var derimot pirater som holdt kontrollen frem til 1756, da Frankrike overtok. De kalte opp arkipelet etter sin daværende finansminister Jean Moreau de Séchelles, og først i 1976 ble Seychellene selvstendig.
Mange anser La Digue som den aller vakreste av Seychellenes 115 øyer, men konkurransen om den tittelen er mildt sagt hard.
Få med deg Solnedgangscruise via La Digue Island Lodge, landsbyen La Passe, stranda Anse Source d'Argent.
www.ladigue.sc

Mauritius

Mauritius gikk nylig til topps under World Travel Awards, der den ble kåret til verdens beste ferieøy for andre år på rad, mens øyas Trou Aux Biches ble hedret som beste stranddestinasjon i Det indiske hav. Utmerkelsen blir ikke mindre imponerende av at dette havet også rommer Seychellene og Maldivene.
Den vesle øynasjonen vest for Madagaskar og Réunion ble kolonisert av nederlendere i 1638 og oppkalt etter prins Maurice av Nassau. Øya har siden vært under både fransk og britisk styre, før den fikk selvstendighet i 1968.
Få med deg Snorkling ved Ilot Gabriel, Korallrevene, Casela fuglepark, tandemhopp i fallskjerm.
www.mauritius.net

Necker Island, De britiske jomfruøyene

Virgin-gründeren Richard Branson var bare 28 år da han i 1978 kjøpte denne smellvakre og ubebodde øya for en latterlig lav pris på rundt 1,7 millioner kroner. En av myndighetenes forutsetninger var dog at han måtte etablere en resort der innen fem år, noe han da også gjorde.
Bransons karibiske paradis på knappe 1/3 km2 kan ta i mot opp til 28 gjester, og vil du leie hele sulamitten er prisen 330 000 dollar dagen, mens et rom til deg og din kjære «kun» koster 23 500 kroner døgnet.
Få med deg En tur med undervannsleketøyet NeckerNymph, balinesisk spabehandling, grillfest på stranda, casinokveld.
www.neckerisland.virgin.com

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

4040

Foto: Getty, Marith Brithsdatter, Virgin Limited Edition, Wikimedia

Aitutaki, Cookøyene

Cookøyene kan ha vært befolket i 5000 år, men de første sikre funn er «kun» fra rundt 500–800 f.Kr. Spanske oppdagere var innom i 1596, og navnet fikk øyene da britiske kaptein Cook gikk i land i 1773.
Aitutaki er den sørligste av de 15 øyene, og skal i følge legenden ha blitt døpt «Utataki Enua O Ru Ki Te Moana», som kan oversette med «Føringen av en last med folk av Ra over havet», av den polynesiske høvdingen Ra.
Lagunen her ansees av mange som verdens aller vakreste, og blir du ikke snorklefrelst her, blir du det aldri.
Få med deg Snorkling i lagunen, offerstedet Are Mango, utsikten fra Piraki-fjellet, Koru Café.
www.aitutaki.com
wikitravel.org/en/Aitutaki

9 TIPS TIL GRESK ØYHOPPING

Ko Lipe, Thailand

En utfordring for Thailands utallige, naturskjønne øyer, er at de risikerer å bli overfylt av turister så snart ryktet om deres uberørte skjønnhet sprer seg. For eksempel omtales gjerne Phi Phi-øyene som landets vakreste, men filmen «The Beach» og beliggenheten mellom turistområdene Krabi og Phuket, har gjort det trangt også her.
Et stykke lenger sør i provinsen Satun finner du vesle, vakre Ko Lipe, der turismen foreløpig er relativt dempet. Øya er del av den maritime nasjonalparken Tarutao, og byr på snorklevennlige korallrev, hvite strender og trivelig lokalbefolkning.
Få med deg Soloppgang på Sunrise Beach og solnedgang på Sunset Beach, Pooh’s Bar & Restaurant, dykking ved 8 Mile Rock.
www.kohlipethailand.com
www.kohlipe.net

Isle of Skye, Skottland

Den største og nordligste av De indre hebridene på den skotske vestkysten er rangert av National Geographic som en av verdens fem beste øydestinasjoner, ikke verst med tanke på konkurrentenes klimafordeler.
Det er først og fremst det vakre landskapet som trekker turistene hit i sommermånedene, men øya er også verd å besøke for sitt friske kulturliv, fascinerende kulturminner og ikke minst, whiskydestilleriet Talisker.
Få med deg Dunvegan Castle & Gardens, Isle of Skye Music Festival i juni, fottur i Quiraing, Talisker.
www.skye.co.uk

Bozcaada, Tyrkia

Denne 40 km2 store øya i Egeerhavet har vært bebodd kontinuerlig i over 5000 år, og både persere, romere, bysantinere, genovesere, venetianere og ottomaner har satt sitt preg på kultur og arkitektur. Den eneste byen ligger nordøst på øya, som ellers er preget av vingårder, furuskog, busksletter og lange strender, sistnevnte hovedsakelig i sør.
Bozcaada, som også går under navnet Tenedos, dukker opp i både gresk mytologi og Vergils Æneiden, og historisk interesserte vil ha nok å fordype seg i mellom sjømatmåltider og forfriskende bad.
Få med deg Strendene Habbele og Ayazma, slottet, det lokale tomatsyltetøyet, restauranten Ucmuz Ada.
www.bozcaada.info
wikitravel.org/en/Bozcaada

Værøy, Norge

Ytterst i Lofoten-arkipelet ligger den værbitte og fuglerike øykommunen Værøy. Den er vennskapskommune med Venezia, noe som må antas å ha sin bakgrunn i øyas perfekte forhold for produksjon av høykvalitets tørrfisk, en ettertraktet vare i Italia.
En spektakulær måte å ankomme på er med Norges eneste regulære helikopterrute som går mellom Værøy og Bodø, men sommerstid er det gode fergeforbindelse til Moskenes og Røst. Mellom Lofotodden og Værøy går for øvrig en av verdens kraftigste malstrømmer, og det var i denne Jules Verne endte sin fortelling om «En verdensomseiling under havet».
Få med deg Fuglesafari, fisketur, sjokoladefabrikken, hulemaleriene, utsikten fra Heia.
www.varoy.net
varoyrhs.com

LES MER NORGES-SAKER

HTML EMBED

Vi anbefaler også disse paradisøyene

Aruba, Karibia

Baffinøya, Canada

Bali, Indonesia

Bornholm, Danmark

Coco Island, Costa Rica

Corvo, Azorene

Fiji

Galápagos, Ecuador

Hvar, Kroatia

Hvasser, Norge

Hydra, Hellas

Kauai Island, Hawaii

Langkawi, Malaysia

Madeira, Portugal

Magnetic Island, Australia

Mount Desert Island, USA

Murano, Italia

Nassau, Bahamas

Spitsbergen, Norge

Sri Lanka

Tagbulo Island Taytay, Filippinene

Tobago

Unguja, Tanzania

Lesernes favoritter