Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Benanke deltok onsdag på en halvårlig høring i Representantens hus. Her får medlemmene i finanskomiteen mulighet til å stille sentralbanksjefen spørsmål.

Republikaneren Ron Paul benyttet anledningen til en uvanlig salve mot Federal Reserve:

- Det er blitt meldt tidligere at på 1980-tallet bidrog Fed faktisk i forbindelse med et lån på 5,5 milliarder dollar til Saddam Hussein. Og så kjøpte han våpen fra vårt militært-industrielle kompleks. Og det var også da han investerte i en kjernereaktor, sa Paul.

Videre:

- Det har også blitt meldt at pengene som ble brukt i Watergate-skandalen kom via Federal Reserve. Og da etterforskere den gang forsøkte å undersøke dette, ble de alltid avvist.

- Fullstendig bisarre
- De konkrete beskyldningene du kommer med er fullstendig bisarre, og jeg har ingen kjennskap til noe i nærheten av det du beskriver, svarte Bernanke.

Bernanke viste også til at komplette referater fra komiteen som styrer pengepolitikken blir offentliggjort i ettertid. På spørsmål fra Paul om sentralbanken vil offentliggjøre alle avtaler og lån som er gjort, svarte Bernanke ja.

Paul ville også vite om Bernanke hadde hatt samtaler med noen internasjonal gruppering om en eventuell redningaksjon for Hellas, som sliter med høy statsgjeld.

Dette avviste sentralbanksjefen. - Vi har overhodet ingen planer om å involvere oss i utenlandske hjelpeaksjoner eller noe i den retning, sa han.

Liberalist
Ron Paul ligger langt ute på den liberalistiske fløyen av det republikanske partiet. I likhet med hoveddelene av partiet, vil han ha lave skatter og en svært begrenset rolle for staten. Men han er også for valgfri abort, mot forbudslinjen når det gjelder narkotika og gikk mot Irak-krigen.

Han er kjent som en hard kritiker av sentralbanken i USA, som han mener bidrar til å blåse opp finansielle bobler. Paul ønsker å gjeninnføre gullstandarden, som innebærer at pengeverdien knyttes til gull. Dessuten ivrer han for en granskning av sentralbankens nåværende funksjon.

Etter høringen i Representantenes onsdag går veien for Bernanke til Senatet, den andre delen av Kongressen, torsdag.

Watergate
Watergate-skandalen begynte med et innbrudd i hovedkontoret til det demokratiske partiet i Watergate-bygningen i 1972. Etter at avisen Washington Post påviste stadig tydeligere bånd til president Richard Nixon, gikk presidenten av i 1974.

Det ble funnet et betydelig antall hundredollarsedler med etterfølgende serienumre hos innbruddstyvene.