Gå til sidens hovedinnhold

- Må skape en felles forståelse av at fedme er en sykdomstilstand

Å behandle fedme hos barn er sammensatt og komplisert, sier barnelege og fedmeekspert.

(SIDE2): Ett av seks barn har overvekt eller fedme, viser Folkehelserapporten 2014. Tallet ser ut til å ha stabilisert seg etter flere år med økning.

Ifølge danske Metroxpress skal leger ved Holbæk sykehus' barneavdeling funnet en metode for å få overvektige barn til å miste vekt - og ikke minst holde seg der. Blant annet lages en skreddersydd plan på 15-20 punkter, inkludert en diett, samt at tillitt, empati og omsorg er avgjørende i behandlingen av barna og deres familier.

LES saken her:Danske leger: Har knekt koden for barnefedme

- De behandlingsprinsippene de benytter er i all hovedsak det de fleste barneleger benytter i behandling av barnefedme. Det virker som at de har en godt strukturert tilnærming til barna og familiene. Det kommer ikke noe frem i reportasjen som dokumenterer vektnedgang, annet enn generelle påstander om dette. Resultater fra slike studier må alltid vurderes grundig når studien er ferdig, og ikke underveis. Vi vil alle glede oss om resultatene holder seg, sier barnelege Bjørn Magne Jåtun ved Ålesund Sykehus til Side2.

Alt på en gang-metode

Han påpeker at det er utfordrende å endre livsstilen, og der foreldre og øvrig familien har mye å si for barn med overvekt.

- Fedme hos barn og unge har oftest sammensatt bakgrunn både av genetisk og sosial arv. Utfordring i behandling er også om familien er motivert for forandring, ikke bare barnet eller ungdommen men også resten av familien. Livsstilsendring er vanskelig, særlig for ungdommer og voksne. For yngre barn er det særlig foreldrenes innsats og motivasjon for endring som er avgjørende, da de i større grad legger rammene for fysisk aktivitet, kost og søvn, sier Jåtun.

Han peker på at danskene i sitt behandlingsopplegg på et område gjør tingene annerledes enn det som er vanlig i behandlingsform.

- Vanskene med å få til endringer dreier seg mye om å skape en felles forståelse om at fedme er en sykdomstilstand, og motivasjon for å gjøre endringer. Det er fryktelig krevende å få til varige livsstilsendringer. På kort sikt er det ikke så vanskelig å få til, men det er verre på lang sikt. Interessant nok har danskene lagt opp til en modell med mange eller alle endringer på en gang. De fleste behandlere vil anbefale noen få overkommelige endringer om gangen, og gradvis gjøre flere endringer.

Ikke endelige tall

Det danske sykehuset har en spesialenhet som behandler overvekt og farlig fedme hos barn og unge. 1900 barn mellom 3 og 22 år har blitt slanket etter legenes metode, melder danske TV 2. Over 80 prosent tapte seg i vekt og klarte å bli der. Barna og deres familier får nøye oppfølging.

Lignende tall finnes ikke i Norge sier Jåtun.

- Det gjør det ikke, verken i Norge eller i andre land. Man vet at behandling og livsstilsendring hjelper, men på gruppenivå er det ikke så veldig stor effekt, mens det på individuelt nivå er det noen som har veldig god effekt, forteller han og utdyper:

- På gruppenivå er ikke tallene så gode nettopp fordi noen går opp i vekt, noen holder vekten stabil og noen går ned i vekt. Det blir derfor vanskelig å få til endringer i større grupper. Men det er det danskene sier at de har fått – gode resultater på gruppenivå. De sier derimot ikke noe om hvor store endringer de har fått til, og da er det ikke mulig å vurdere behandlingsresponsen før de legger frem hele studien, mener barnelegen.

Slanke = sunn = tull

Jåtun sier det er også viktig å huske på at god helse er mer enn å normalisere vekten.

- Det er ikke noe automatikk i at slanke mennesker er sunne. Det er avhengig av livsstilen. Men fedme øker risiko for blant annet hjerte-kar sykdommer og diabetes, samt noen kreftformer. Hos barn og særlig ungdom er den hyppigste komplikasjonen jeg ser psykiske vansker, særlig depresjon, angst og spiseforstyrrelse. Dårlig selvbilde ses som en del av disse vanskene. En del har også begynnende utvikling av somatisk sykdom, men det blir oftest ikke etablert sykdom før de blir voksne. God helse omfatter både psykisk og somatisk helse. Det er mange med fedme som lever et sunt og aktivt liv og på den måten reduserer risiko for sykdom.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken