Gå til sidens hovedinnhold

Fem myter om fedme

Mye blir sagt om hvorfor folk er overvektige. Men stemmer det?

(SIDE2): Fedmeepidemien er en av de mest kritiske helseutfordringene i særlig USA, men også i resten av den vestlige verdens industriland.

Forsker Deborah Cohen har skrevet boka «A big fat crisis: The Hidden Forces Behind the Obesity Epidemic and How We Can End It.» Den kommer snart i salg og The Washington Post har hentet ut hennes liste over myter knyttet til overvekt og fedme

Forskeren mener det fins en rekke misforståelser der ute og i boka avliver hun disse fem mytene. (Det skal sies at dette er etter amerikanske forhold.. Journ.anm)

1. «Hvis du er overvektig, skyld på genene»

Utviklingen i fedmeepidemien har gått alt for fort til å gi genetiske faktorer skylda. Vi spiser mer enn vi trenger og trener mindre enn vi burde. Hvorfor spiser vi for mye? Fordi vi kan! Det har også blitt lettere å få i seg for mye kalorier, der effektiv markedsføring fra matvareindustrien er en bidragsyter til at vi spiser for mye. I USA får du mer usunn mat for pengene enn noen gang tidligere . Før andre verdenskrig brukte en gjennomsnittsfamilie 25 prosent av lønna på mat, mens i 2011 brukte en gjennomsnittsfamilie i USA bare 9,8 prosent av lønna på mat. Folk spiser også mer på restaurant og restaurantmåltider inneholder som regel mer kalorier enn den maten du lager hjemme.

2. «Dersom du er overvektig, mangler du selvkontroll»

Dette stemmer ikke. Forskning viser at det er når vi overveldes av informasjon eller sitter i andre tanker og er opptatte at vi har en tendens til å ha et dårlig kosthold. . I en studie viste det seg at der folk ble spurt om å velge et mellommåltid/snack etter å ha måttet huske et 7-sifret nummer hadde 50 prosent høyere sannsynlighet for å velge sjokoladekake fremfor fruktsalat i forhold til de som bare måtte huske to numre.

En annen studie viste at der en gruppe voksne ble bedt om å prøve ulike matgrupper etter å ha blitt eksponert for reklame for søplemat brukte lenger tid på å spise og spiste mer enn de som ikke ble eksponert for reklamen.

Det å kontrollere impulser er vanskelig når vi blir eksponert for så mange fristelser til enhver tid. Det er lett å spise feil mat og overspise.

3. «For dyrt og dårlig tilgang på frukt og grønt?»

For de fleste av oss handler det ikke om at vi mangler tilgang til næringsrike matvarer. heller valgene vi gjør nå sjokolade og brus er strategisk plassert nær kassa for eksempel.

Overvekt er vanligvis en konsekvens av at vi spiser for mye og mat som gir for mye energi. Men der folk går til grønnsaksavdelingen for å handle så kan man allikevel ende opp med å raske med seg en brus og en sjokolade når man er ved kassa. I USA viser det seg at hele 30 prosent av disse varene kommer fra denne typen handling.

4. «Problemet er ikke at vi spiser for mye, men at vi beveger oss for lite»


Denne myten stemmer kanskje ikke like godt for norske forhold der fedmeepidemien kanskje er noe annerledes sammensatt enn for USA.

I USA viser det seg, utrolig nok, at det ikke har vært en spesielt signifikant nedgang i nivåer av fysisk aktivitet gjennom 80-og 90-årene. Det var i disse årene fedmeepidemien virkelig skjøt fart. Ifølge amerikanske helsemyndigheter spiser folk 500 kalorier ekstra hver eneste dag nå enn de gjorde i 1970.

5. Vi kan beseire fedme gjennom læring om kostholdsvaner og ernæring

Det viser seg at de som burde vite aller best, som leger og sykepleiere er like overvektige som alle andre. I USA er 44 prosent av alle leger overvektige og 55 prosent av alle sykepleiere er enten overvektige eller har fedme.

Å lære kan hjelpe, men det som virkelig må til er regulering, for eksempel for markedsføring av sukkerholdige og fettholdige produkter.

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken