Gå til sidens hovedinnhold

- Feite skyld i global oppvarming

Tykke personer kjører oftere bil og får ansvaret for økt matproduksjon.

(SIDE2): - Å bevege seg rundt i en tykk kropp er det samme som å kjøre en bensinsluker, sier doktor Phil Edwards ved «London School of Hygiene and Tropical Medicine».

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Må gjøre noe
Edwards er en av personene bak forskningen som gir tykke personer skyld for den globale oppvarmingen, ifølge The Sun. Økt antall overvektige personer fører til mer matproduksjon, som er en årsak til CO2-utslipp, hevder han. I tillegg skader tykke personer miljøet i økt grad fordi de oftere kjører bil:

«Tykke personers innvirkning på miljøet blir enda verre fordi de i større grad reiser med bil - en stor forårsakning for karbonutslipp», begrunner forskerne sine utsagn.

Hver overvektig person hevdes å være skyld i å avgi et tonn mer karbondioksid per år, sammenlignet med en tynn person.

- Vi er nødt til å gjøre mye mer for å snu trendene når det gjelder overvekt, sier Edwards.

Alle må ta del i skylden
Edwards påpeker at de ikke ønsker å kun skylde på overvektige personer, men sier at hele befolkningen begynner å bli tykkere og at dette påvirker miljøet.

Økningen i overvekt sees over hele verden, både i i-land og u-land, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider. WHO antar at forekomsten av overvekt siden 1980 har tredoblet seg i visse områder av Nord-Amerika, Midtøsten, Australasia og Kina. Særlig bekymring vekker økningen i antall overvektige barn og økningen av følgesykdommer som type 2 diabetes blant både barn og voksne.

Verdens helseorganisasjons (WHO) beregninger viser at per 2000 var cirka 750 millioner voksne overvektige og minst 300 millioner har fedme. En gruppe forskere publiserte i 2008 en ny rapport. Denne viser 25 prosent høyere tall for overvekt og 32 prosent høyere for fedme: per 2005 var 937 millioner voksne overvektige og cirka 400 millioner hadde fedme.

Kommentarer til denne saken