Gå til sidens hovedinnhold

Slankekur kan koste over 40.000

Fedmemedisinene i Norge er for dyre, mener leder ved Senter for sykelig overvekt.

(SIDE2): I fjor betalte fete nordmenn nesten 90 millioner kroner for reseptbelagt fedmemedisin. Pengene gikk til kjøp av 4,4 millioner brukerdoser av de tre godkjente reseptbelagte fedmemedisinene i Norge, Reductil, Xenical og Acomplia.

BAKGRUNN: Tok 4.384.475 slankepiller
Les også: - Overvektige barn får ikke hjelp

- For dyrt
- Fedmemedisin må betales av egen lomme og det er vanskelig å få refusjon på blå resept, sier senterleder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst på Sykehuset i Vestfold HF til Side2.

Han mener flere burde få medisinene på blå resept fordi de som har hatt effekt av disse medisinene har hatt god effekt. Studier viser at en av seks har mer enn 10 prosent vektreduksjon og generelt bedre helse.

Hjelmesæth mener fedmemedisinene er for dyre.

- Det er ikke alle som har råd til det.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Klassesykdom
Ifølge Apotekforeningen koster et månedlig forbruk av Reductil 420 kroner, Xenical koster 697 kroner, og Acomplia 932 kroner i måneden. For sistnevnte vil det si en kostnad på over 11.000 kroner i året.

Ifølge Hjelmesæth er anbefalt forbruk for pasienter som responderer på disse medisinene 2-4 års bruk. Bruk ut over dette er ikke godkjent i Norge.

- Det blir forskjell på folk, de som har råd kan få medisinene. Overvekt er en klassesykdom, og det er mer overvekt i arbeiderklassen. Jo mindre man tjener, jo flere tykke - og de har også mindre tilgang, sier Hjelmesæth, og legger til:

- Men det er viktig å påpeke at langtidseffekten ikke er hundre prosent dokumentert.

For å få fedmemedisin må man ha en kroppsmasseindeks (KMI) på over 30, eller over 27 med en følgesykdom. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er en KMI på over 30 fedme, KMI på 35 – 39,9 er fedme klasse II og KMI på 40 og over = fedme, klasse III (ekstrem fedme).

Kroppsmasseindeks (KMI) brukes som et objektivt mål for å vurdere totalt kroppsfett.

Ikke billigere
Statens legemiddelverk, som skal sikre at alle legemidler som brukes i Norge har god kvalitet, er trygge å bruke og har den ønskelige virkningen, mener kostnadene ikke står i et rimelig forhold til effekten.

- Effekten er for dårlig i henhold til kostnaden, mener seksjonssjef Erik Hviding ved Statens legemiddelverk, og legger til at det da er bedre å bruke penger på andre pasientgrupper som har mer behov.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken