Gå til sidens hovedinnhold

- Feil å se på Kina

Også USA har skylden for årets største fall på Oslo Børs.

Porteføljeforvalter Trym Riksen i Storebrand mener det blir feil å se på Kina for å forklare dagens kraftige børsfall. Oslo Børs er ned 4,02 prosent til 447,10 poeng og det er det største fallet så langt i år.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Riksen er det de dårlige veksttallene i USA som kan forklare noe av nedgangen. Flere av nøkkeltallene fra USA har vært langt dårligere enn forventet den siste tiden og dette har gitt grunn til pessimisme

Svake ledende indikatorer
Riksen forteller NA24 at de ledende indikatorene har steget i mange måneder på rad etter at de bunnet ut i august. Etter at de steg uavbrutt nådde de en foreløpig topp ved inngangen av januar.

Det er dermed sneket seg inn veksturo etter mange måneder med uavbrutt vekst.

Riksen har tidligere pekt på risikoen for en reversering av den gode stemningen og med de dårlige vekstnyheter som har kommet, virker det som oppturen er midlertidig over for denne gang.

- Scenariet har beskrevet at det ikke er gitt at alle de negative vekstnyhetene er bak oss, sier Riksen til NA24.

Storebrand mener det kan snu når som helt, men at det ikke kan utelukkes av svake veksttall kan prege de neste en til to månedene.

Selskapene i USA har dessuten ikke klart å innfri den solide veksten de tidligere har levert. I 2005 leverte de en tosifret fremgang, mens de i fjerde kvartal 2006 hadde ensifret vekst.

Fall for obligasjonene
Obligasjonene har også falt siden begynnelsen av året. Samtidig har junk bonds i USA, obligasjoner med dårlig sikkerhet, vært dårlige siden slutten av januar. De risikofylte boliglånene som ikke blir betalt i tide, trekker også mye ned.

Dette er boliglån til de som er karakterisert som dårlige betalere og deres manglende betalingsevne har gjort at risikoen har økt betraktelig. Bankene som har lånt ut til de dårlige betalerne merker store tap på utlånene.

Dollaren faller også kraftig. Målt mot den japanske valutaen yen, har dollaren svekket seg med 1,5 prosent det siste døgnet. Ifølge Riksen kan dette skyldes at de som har spekulert i svak yen i forbindelse med lån i den japanske valutaen blir tvunget til å dekke inn posisjonene sine.

Markant nedgang
Ferske tall fra de amerikanske myndighetene viser at ordreinngangen av varige goder falt med hele 7,8 prosent i januar. I desember økte ordreinngangen med 2,8 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ordreinngangen av varige goder ville falle med 3 prosent i januar. Hvis en ser bort fra transportsektoren falt ordreinngangen med 3,1 prosent, mens nedgangen var uten forsvarsektoren på 7,8 prosent

Bredt børsfall
Det er ikke bare ved børsen i Oslo at pilene peker rett ned. I Stockholm er OMX-indeksen ned 4,16 prosent, mens børsen i København faller 3,95 prosent. Investorene i London og Paris må innse at FTSE 100-indeksen faller 2,3 prosent og CAC 40-faller 2,9 prosent.

I Tyskland faller DAX 2,4 prosent. Teknologiaksjene i Frankfurt er særlig rammet av børsfallet og blir sendt ned 6,5 prosent.

På Wall Street faller Dow Jones 0,75 prosent til 12.538,05 poeng. Nasdaq er ned 1,83 prosent til 2.458,64 poeng. S&P 500-indeksen faller 1,05 prosent til 1.434,09 poeng.