Gå til sidens hovedinnhold

Feil, Young

Neil Young mener han har laget en ”musikalsk roman” med låtene som utgjør ”Greendale”. Mulig det, men særlig spennende blir det dog aldri - verken som musikk eller prosa betraktet.

Neil Young & Crazy Horse
Greendale
Reprise/Warner

Du har kanskje fått det med deg: ”Greendale” er låtene som Neil Young spilte på sin siste Europa-turné, der han fartet rundt alene med gitaren.

Hvis du vet dette vet du sikkert også at ”Greendale” dessuten er en fiktiv liten kystby i California, der Neil Youngs beskjedne karaktergalleri opplever både stort og smått, i de ulike historiene vi får servert på albumets ti låter.

Og her finner vi dafortellerstemmen Neil Young, den velkjente, skjøre og karakteristiske røsten som kvader i vei om livet i den lille byen. Joda, vi har saktens hør ham verre før. Men vi har også hørt ham mye, mye bedre.

Noe av problemet er at disse skjebnene og hendelsene, som vel er tenkt å illustrere tegn i tiden og mane til ettertanke og samfunnskritikk, virker mer pratete og prosaiske enn virkelig engasjerende. Som lytter blir jeg her mer utålmodig enn tankefull, enn si fanget av Youngs narratoriske høyttenkning.

Hva musikken angår, hører vi to tredjedeler av Crazy Horse som rufser og skraller rundt på karakteristisk vis, dog på en mer laveksplosiv, neddempet måte enn de vanligvis gjør. For det er herr Young alene som står for gitaren - Crazy Horse-gitarist Frank Sampedro ble bedt om å stå over denne innspillingen siden Young ville ha et sparsomt lydbilde.

Det sparsomme lydbildet har han da også fått. Her er det ingen dikkedarrer, du hører alt, til og med små feilspillinger.

I tillegg til å være veldig autentisk, jordnær og ”ekte, er ”Greendale” en veldig homogen plate. Den tralter avsted som en lang dagsmarsj i blues og moll, men disse 78 minuttene er dessverre foruten virkelige høydepunkter eller spenningsmomenter av noe slag.

Det er en ting Neil Young neppe vil forstå noen gang, og det er at han ikke trenger å gi ut alt han lager. Kanskje vil Greendale-låtene hans gi større mening i DVD-versjonen som også slippes, der historiene blir fortalt av skuespillere vevd sammen med Youngs sanger. Skjønt jeg tviler.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin