Gå til sidens hovedinnhold

Feirer Ibsen i 72 land

Noe av det mest overveldende ved Ibsen-året er hvor stor dikteren er utenfor Norge.

Det mener daglig leder i sekretariatet for Ibsen-året, Randi Thorsen.

- Hele 72 land har meldt inn sin deltaglese i markeringen. Jeg er helt overveldet, sier hun til Kanal24.

- Det som er så interessant er at han tolkes så forskjellig i de ulike kulturer, forteller hun og mener det står i sammenheng med Ibsens stil: At han stilte spørsmål i stedet for å gi svarene. Dette er en av hovedgrunnene til at dikterens storhet i så stor grad overskrider samtidens og hjemlandets grenser.

Prisutdeling og tv-show

I år er det 100 år siden Ibsen døde. Markeringen er like mangfoldig som det finnes spørsmål i Ibsens stykker. I programmet inngår alt fra regatta i Terje Vigens fotspor i Grimstad, til festivalen «Staging Ibsen in Asia» i Bangladesh i mai.

Den offisielle åpningen står 14. januar i Oslo rådhus og vil bli sendt på NRK. Showet vil romme kortfilmer av Ibsens liv og diktning, kunstneriske innslag, samt prisutdeling til kvinnelige Ibsen-stjerner.

LES MER: STJERNEKVINNER TIL IBSEN

Økte tilskuddet til Egypt

Henrik Ibsen ble født i 1828 og debuterte med stykket «Catilina» i 1850. Han utga til sammen 26 dramaer som har gitt ham et internasjonalt ettermæle uten sidestykke i Norge.

Til sammen vil det bli avviklet rundt 3000 små og store arrangementer i inn- og utland i løpet av Ibsen-året. Et definitivt høydepunkt er ventet å bli oppsetningen av Peer Gynt ved Giza-sfinxen i Egypt i oktober. Denne fikk tildelt åtte ekstra millioner over statsbudsjettet i fjor.

Den planlagte Peer Gynt-oppsetningen i New York har også fått mye omtale i media, etter at Ari Behn engasjerte seg i saken. Forestillingen hadde urpremiere ved den nationale Scene under Festspillene og har i høst vært et av trekkplastrene ved teateret. Nå knyttes det stor forventing til oppsetningen i New York.

IBSEN.NET: GIR OVERSIKT OVER ALLE ÅRETS ARRANGEMENTER

Kommentarer til denne saken