Gå til sidens hovedinnhold

Fødte friske femlinger

Et team på 21 personer var involvert i fødselen i Utah.

(SIDE2:) Guillermina Garcia ble mor til fem barn, tre jenter og to gutter, i Salt Lake City i Utah i helgen, melder Associated Press.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Et team på fire ni leger, derav en anestesilege og 12 sykepleiere sørget for at barna og moren overlevde fødselen.

Det er ytterst sjelden at det blir født femlinger. I Norge skjedde det sist i 1984, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Firlingfødsel ble registrert i 1994, mens trillingfødsler er noe «vanligere». 18 fødsler i 2012 var trillingfødsler, viser tall fra SSB. Tallene skiller ikke på levende- og dødfødte.

- Sunne og friske
De små babyene, som veide mellom 900 gram og 1,3 kilo, må bli på sykehuset de neste seks ukene. Det er imidlertid ingenting som skulle tilsi at de ikke vokser opp sunne og friske.

Guillermina Garcia var 31,5 uke på vei da femlingene ble forløst. Det er faktisk tre uker lengre enn normalt for et så komplisert flerlingesvangerskap. Det er åtte og en halv uke mindre enn et fullgått svangerskap, men barna var naturligvis ganske små siden de delte plassen i mors mage.

Lege Elizabeth O’Brien som jobber ved University of Utah-sykehuset sier til AP at de ekstra ukene barna fikk i mors mage var viktige for utviklingen av lungekapasiteten, og at de derfor står bedre rustet enn andre flerlinger.

HER KAN DU SE BILDER

- Føler vi drømmer
- Vi føler at vi drømmer, det er utrolig at vi har fem barn, sier pappa Fernando Garcia på en pressekonferanse blant annet gjengitt av Medical Daily.

Ekteparet har gjennomgått fertilitetsbehandling, og da det viste seg at resultatet var femlinger, ble moren lagt inn på sykehuset allerede i april for å være sengeliggende til fødselen.

Jentene puster på egen hånd, mens gutta får litt hjelp til å puste.

Legene har rost ekteparet, både faren fordi han «ikke ble en pasient», og moren fordi hun aldri klaget. Guillerma Garcia ble overvåket nøye fordi hun var i ferd med å utvikle svangerskapsforgiftning og hadde høyt blodtrykk.

Fra før av har ekteparet datteren Juiletta som kun er ett år gammel. Hun blir nå storesøster til Esmeralda, Fatima, Marissa, Fernando og Jordan.

- Nå som de er her, skal vi finne en måte å stelle for alle. Vi er gjennom den tøffeste fasen nå, sier pappa Fernando.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken