- Tidligere brukte vi ordet «tilfredsstillende», men nå sier vi at 2013 var et «meget godt år». Sterkere vokabular enn det har vi ikke for å beskrive resultatene, sier Johan Giverholt til Finansavisen, da han snakker om regnskapet til tobakks-arvingen Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd.

Ferd er delt opp i seks områder: Capital, Invest, Special Investments, Hedgefond, Eiendom og Sosiale Entreprenører.

Sterk fjorårsøkning
Ferds egenkapital økte med 4,9 milliarder kroner i fjor - til 24,3 milliarder kroner. Blant de viktigste porteføljebedriftene er Elopak, Aibel, Telecomputing og Swix.

- Johan er selvfølgelig fornøyd med avkastningen i fjor, men er mest opptatt av de lange linjene, sier Giverholt.

De siste ti årene har egenkapitalen vokst med 18 milliarder kroner. Det tilsvarer en vekst på 13,6 prosent i året.

Les også: Sammenligner oljepenger med heroin

Ut av Kleskjede
I går ble det klart at Andresen og Ferd selger seg ut av kleskjeden Kappahl. Som tredje største eier ga salget rundt 160 millioner kroner, opplyste direktør Alexander Miller hos Ferd Invest til Nettavisen.

Andresen ga seg som Ferd-sjef for halvannet år siden, og bruker mer tid på sosialt entreprenørskap, lesing, skriving og fluefiske.

Les også: Feirer fire nye milliarder med gammel juleøl

Ståltro på Aibel
Oljeserviceselskapet Aibel er et av Andresens hjertebarn. Dette til tross for at selskapet ikke vant en eneste av de fem store plattformkontraktene norsk sokkel i 2013. I siste utgave av Ferdmagasinet skriver han følgende:

«Vi har ståltro (!) på at Aibel, med sin kombinasjon av norske verdier, spesialkompetanse og og erfaring med egne avdelinger i Østen, er spesielt egnet for å løse oppgaver på norsk sokkel. Aibel er fortsatt den bedriften jeg vil eie innenfor denne bransjen».