(SIDE2): Hvorfor er det egentlig så mye verre å spise ferdigmat kontra hjemmelaget mat? Eller er det bare en myte?

Inneholder all ferdigmat for mye salt, sukker og tilsetningsstoffer som skal gi lang holdbarhet eller har ferdigmaten fått ufortjent dårlig rykte?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vi konsulterte klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4M Klinikken i Oslo. Klinikken består av leger og ernæringsfysiologer som blant annet er opptatt av at riktig kosthold er en av de viktigste virkemidlene for å forebygge og behandle hverdagsplager, sykdom og kroniske lidelser, sammen med fysisk aktivitet og medikamenter.

LES OGSÅ: Hvilken Grandiosa er sunnest?

Tjener mest på ferdigmat
- Det finnes bra ferdigmat og dårlig ferdigmat, sier Lindseth.

- Man må huske på at det er ferdigmaten som genererer mest penger. Ved å drøye produktene ved å tilsette «fyllstoffer» som er billige (for eksempel sukker og mel). Det er også lettere å brande et spesifikt produkt og dermed få mer penger tilbake i sin egen kasse enn det er med for eksempel epler. Dette har betydning for hva det brukes reklamekroner og andre kommersielle investeringer på, og dette vil til syvende og sist være med på å avgjøre hva den enkelte spiser.

Ernæringsfysiologen mener også at det ikke alltid står oppført hva ferdigmaten inneholder eller hvordan maten er tilberedt.

LES OGSÅ: Den sunneste pastaen

Mindre kontroll
- Med ferdigmat har du mindre kontroll på hva du putter i munnen. Det er ikke alltid det står oppført hvilken type olje eller andre ingredienser som er brukt og hvordan tilberedningen har skjedd. Jeg vil i hvert fall ikke stole på at industrien velger de beste tilberedningsmåtene og de beste råvarene ernæringsmessig så lenge maten smaker bra og det mer usunne alternativet er billigere.

- Alltid dårligere
- Sett ifra vårt ståsted fører nesten alltid ferdigmat til at kvaliteten på maten blir forringet. Mindre fett, mer stivelse, mer sukker, dårligere fettkilder, mindre næringsstoffer og mindre protein. Jeg synes allikevel det er viktig å få fram de ferdigproduktene som tross alt er sunne og som gjør at folk sparer tid og tankearbeid på mat.

LES OGSÅ: Hvilken ris bør du velge?

BEST FERDIGMAT:
Fjordlands tradisjonelle middager er helt ok.

VERST FERDIGMAT:
Kjeks er en typisk dårlig matvare, og mange kjekstyper inneholder fortsatt transfett.
Frossen pytt i panne, her er det mye poteter, lite grønnsaker, lite proteiner og lite av mikronæringsstoffer.

TIPS: Sjekk dette når du leser innholdsfortegnelsen:

Lett er ikke lett
Et produkt er ikke alltid det det gir seg ut for å være. Et lettprodukt er ikke alltid magert for eksempel. her er regelen at produktet må være 30 prosent lettere enn originalvaren for å kunne kalle seg lett. For eksempel vil da i utgangspunktet fete produkter som rømme og smør ikke bli magre selv om de kommer i lette varianter.

LES OGSÅ: Her er de feteste pølsene

Navnet kan lure deg
Et produkt som kaller seg pærejuice, kan for eksempel inneholde mer eple enn pære. Her må du lese på innholdsfortegnelsen for å finne ut av hva produktet inneholder mest av. Erfaringsvis er det den billigste råvaren produktet inneholder mest av.

Sukkerbombe?
Det som står først på varedeklarasjonen er det produktet inneholder mest av og så skal ingrediensene listet opp i kronologisk rekkefølge etter mengden innhold, fra det produktet inneholder mest av til det produktet inneholder minst av. Hvis du er usikker på om produktet du kjøper for eksempel inneholder mye sukker kan du bare sjekke om sukker er en av de første råvarene som står oppgitt på ingredienslisten.

LES OGSÅ: Dette inneholder kjøttdeigen

Juicen lurer deg

LES MER HELSE HER