Gå til sidens hovedinnhold

Svekket tro på euroen

Gode nyheter for mange som skal på reise.

Den siste tids tiltakende uro omkring økonomien i eurolandene gjør at den norske kronen har styrket seg, og er på vei mot det sterkeste nivået mot euroen på åtte måneder.

Her kan du følge kronekursen

Kraftig fall
Og utviklingen har vært brå.

I løpet av kun få uker har euroen blitt betydelig mye billigere. Den 1. desember kostet en euro 8,06 kroner, mens den tirsdag koster 7,72 kroner.

- Kronen har styrket seg med 5,3 prosent mot euroen siden begynnelsen av november i fjor, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache, i Handelsbanken Capital Markets morgenrapport.

Wolden Bache får støtte fra analytiker Maren Romstad.

- Når det gjelder forholdet mellom euro og norske kroner har bevegelsen den siste tiden vært større enn vi hadde ventet. Oljeprisen har steget, rentedifferansen mot eurosonen har gått noe ut igjen og utenlandske banker er nettokjøpere av kroner, skriver Maren Romstad, hos DnB Nor Markets, i en mail til NA24.

Lav kurs lenge
Og det kan se ut som om denne utviklingen kan komme til å fortsette, selv om det ikke vil bli helt bonanza tider for norske turister i euroland. På sitt billigste, den 8 januar 2003, kostet en euro 7,22 kroner. Handelsbankens prognoser er at euroen skal styrke seg en anelse fra dagens nivå det neste året, men disse prognosene er til revurdering.

- På en horisont ut til tre måneder har vi revidert ned EUR/NOK kursen fra 7,90 og 8,00 på henholdsvis en og tre måneders horisont til 7,65 og 7,60. På både seks og tolv måneders horisont er vårt anslag nå 7,80, melder Wolden Bache.

Også her er de to økonomene slående enig. Heller ikke DnB Nor venter noen drastisk bevegelse i valutakursene

- Euroen tynges i all hovedsak av gjeldsuro i Europa. Dette bidrar til uro i finansmarkedene og legger en klar demper på vekstutsiktene i området. Fremover venter vi at euroen vil tynges av finanspolitiske innstramminger, hvilket gjør at vi har anslag om forholdsvis svak vekst fremover, skriver Romstad.

Dette tilsier at dagens krone vil forbli sterk i forhold til euroen. Og de to valutaene kan komme til å stå på stedet hvil en stund mener Både Handelsbanken og DNB Nor.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken