Hvert år blir nordmenn lurt når de leier feriebolig i utlandet. Nettavisen skrev fredag om familien Elbjørn som leide et feriehus i Frankrike på nettet, det var ikke før de stod foran huset at de skjønte at de hadde blitt lurt.

- Man kan dessverre aldri være 100 prosent sikker, og det er alltid en viss risiko, men det finnes noen ting man kan gjøre for ikke å bli lurt, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos hos Forbrukerrådet.

Hvem er det du leier av?

Finn ut hvem det er du leier av. All kontaktinformasjon, navn og organisasjonsnummer til firmaet bør ligge lett tilgjengelig på nettsiden.

Du bør unngå nettsteder som utelukkende bruker kontaktskjema, det kan by på utfordringer når du vil ta kontakt med firmaet.

Hvordan er nettsiden?

Er nettsiden oversiktelig og profesjonell? Hvis den er veldig statisk og mangler informasjon kan det være et tegn på svindelforsøk.

Still spørsmål

Still gjerne utleierne spørsmål om forholdene på utleiestedet. Det kan være spørsmål om alt fra avstand til fasiliteter til lokal kultur.

Seriøse utleiere vil kunne svare på disse tingene på en god måte, mens svindlere kan komme til å avsløre manglende kunnskap om stedet. Det kan også være lurt å dobbeltsjekke med andre kilder, på for eksempel internett eller med et lokalt turistkontor, om opplysningene stemmer.

Gjør research

Ta gjerne en runde på internett og gjør noen søk på firmanavnet. Let gjerne etter medieomtale eller anmeldelser fra andre kunder.

Be om referanser

Ofte kan det også være lurt å be utleieren om referanser. Be gjerne om navnet på andre nordmenn som har leid av dem tidligere som du kan kontakte.

Du kan også be venner og familie om tips og anbefalinger til firmaer de har benyttet seg av tidligere.

Kontakt Forbruker Europa

Ta kontakt med Forbruker Europa. De får stadig henvendelser fra folk som spør om råd, og kan svare på om de tidligere har mottatt klager eller ikke på utleieren.

De kan også kontakte kollegaer i utlandet for å få flere opplysninger om boligen.

Du kan sende e-post til post@forbrukereuropa.no, eller gå til forbrukereuropa.no.

Opprett kontakt

Før du booker et hus eller en leilighet på internett bør du ha vært i kontakt med firmaet eller personen som leier ut, enten det er på telefon eller ved at du får et personlig svar på epost.

Les vilkårene

- Leiekontrakten er avgjørende for dine rettigheter så les nøye gjennom den! Kontrakten skal spesifisere nøyaktig pris og hva du betaler for. Ekstrakostnader ved lån av sengetøy, rengjøring og lignende bør være regulert i kontrakten, sier Skaug Halsos.

Les også alle avtalevilkårene før du godtar dem med et tastetrykk. Hvis kontrakten og vilkårene står skrevet på et språk du ikke behersker bør du ikke booke.

Husk også å ta en utskrift av kontrakten og vilkårene.

Unngå høye depositum

Depositumet skal ikke være uforholdsmessig stort, så unngå utleiere som krever at du betaler høye depositum, på forhånd. Det samme gjelder dersom utleier vil at du skal betale hele eller store deler av leiebeløpet på forhånd.

Husk at du har forbrukermakt, og hvis mange nok bruker den vil utleiere som krever for mye forhåndsbetaling etter hvert bli utkonkurrert av utleiere som ikke gjør det.

Betal med kredittkort

Dersom du må betale et beløp på forskudd bør du betale med kredittkort, da er du beskyttet av finansavtaleloven § 54b.

Unngå å bestille fra nettsteder som ikke tilbyr betaling med kredittkort. Dette kan være et tegn på svindel.

- Å overføre penger på konto til en privatperson er alltid usikkert, sier Skaug Halsos.

Han understreker at dersom du betaler med et kredittkort har du gode muligheter til å få beløpet refundert fra kortselskapet dersom du ikke får det du betaler for.