Oppkobling til nettbanken fra tilfeldige internettkafeer i utlandet er en risikosport. Det mener den tyske datasikkerhetsmyndigheten (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik - BSI ).

BSI advarer derfor ferierende mot å bruke internettkafeer til å sjekke saldoen.

- Kun i nødstilfeller bør du koble deg opp til nettbanken fra en ukjent PC, sier informasjonssjef Katrin Alberts til Nettavisen.

Sjekk når du kommer hjem

Hun anbefaler folk å sjekke kontoen før de drar på ferie og heller føre regnskap mens ferien pågår.

- Ta vare på alle kvitteringer fra minibankuttak og varekjøp og sjekk heller kontoen når du er hjemme igjen, sier Alberts.

Du vet nemlig fint lite om sikkerhetsnivået i en tilfeldig internettkafe.

- Mangler maskinene oppdaterte brannmurer og virusprogrammer åpner det uante muligheter for hackere. Bare det å sjekke kontoen, kan føre til at kriminelle får mulighet til å tømme kontoen din, sier Alberts og får støtte av Datatilsynet i Norge.

- Det er umulig for deg å vite hva som er installert av programmer på fremmede PCer og på en internettkafé risikere du at uærlige sjeler titter deg over skuldrene uten at du er klar over det, sier fungerende informasjonssjef i Datatilsynet Gunnel Helmers.

Huskeliste dersom du må
Dersom du absolutt må sjekke kontoen anbefaler Alberts at du skriver ut en kontoutskrift der og da og sjekker at alt stemmer når du kommer hjem fra ferie.

- Før du logger deg av maskinen på internettkafeen bør du huske på to ting. Først og fremst må du huske på å logge deg helt ut av sikre nettsider som for eksempel nettbanken din. Dernest bør du slette imidlertidige filer, logg, og informasjonskapsler, sier Alberts. (I Internett Explorer gjør du dette ved å gå inn på Verkøy/Alternativer for internett/Generelt.)

BSI advarer også mot å shoppe på internett når du er på ferie.

- Dersom sikkerheten ikke er god nok kan du risikere at noen stikker av med kortnummeret ditt og andre sensitive opplysninger, sier Alberts.

Sikrere med bank i lomma
En sikrere måte å sjekke kontoen på er å bruke mobilen. Flere banker tilbyr både kontofontjenester, banktjenester via SMS og mobilbank.

- Har du med deg mobilen har du også med deg banken i lomma. Det gir deg større kontroll og er uten tvil en sikrere måte å utføre banktjenester på enn å bruke fremmede PCer, sier IT-sikkerhetsdirektør Sofie Nystrøm i DnB NOR til Nettavisen.

Tips før ferien:

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag