(SIDE2:) Penger, alder og reiseerfaring spiller inn når norsk ungdom skal feste i utlandet i sommer. Og de mellom 18-25 foretrekker helst å sette sammen ferien selv.

- Det er kun tre prosent av de unge som reiser på charterferie, sier informasjonssjef Helen Begby ved Apollo til Side2.

Begby tror ungdom foretrekker å planlegge ferien selv.

- De reiser mer på lykke og fromme, og kanskje på lenger type reiser. Grunnen til det er at på charterferien kan du møte mor og far, og det er ikke like morsomt. Men det er alltid noen i den alderen som reiser på sydenferie, og de drar gjerne i juli.

Den hotteste måneden
Begby opplyser at juli generelt er den måneden de yngre reiser utenlands på såkalt festeferie. På den tiden er det større sjanse for å treffe på ungdom fra resten av Europa.

Apollo mener at det ikke er den store forandringen når det gjelder populære steder for ungdom.

- De drar til de vante stedene, som Kypros, Alanya, Kos og Rhodos.

Ikke nye festesteder
Star Tour har heller ikke mange ungdomsreisende.

- Jeg tror det er fordi vi ikke har program som er tilrettelagt ungdommen. Mange yngre finner helst fly og hotell på egen hånd. De fleste som reiser på charterferie er voksne og barnefamilier, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen ved Star Tour.

Hun legger til at ungdommen i dag ofte sparer til lenger reiser som til Bali eller Thailand, og at de søker mer opplevelser.

- De drar ikke dit de finner tanter, onkler og besteforeldre.

Larsen mener at det ikke er noe nytt partysted for ungdommen i Europa, og sier at de typiske stedene yngre drar for å feste fremdeles er Ayia Napa, Kos, Ibiza, Bulgaria og Mallorca.

De dyre reisemålene
Partyfikser Sverre Goldenheim er enig i at nordmenn foretrekker å gjøre ting selv, framfor å bestille pakketurer. Han tror imidlertid det er forskjell på hvor ungdom reiser – ut ifra bakgrunn og alder.

-18-åringer som skal på sin første utenlandstur, og gjerne de fra Oslo vest, drar ofte til Marbella, Saint-Tropez eller Kroatia. Folk fra Distrikts-Norge velger kanskje heller Kos, Magaluf eller sånne type steder. Men det er selvsagt ikke noe fasit det jeg sier.

Goldenheim mener uansett at ferievalget kommer helt an på hvor mye man har å rutte med.

- De litt rikere ungdommene velger fort Cannes, Saint-Tropez og Monaco, Nice eller Marbella. Hvis vi snakker om Europa da. Prisene på disse mer hotte destinasjonene, og jet set-stedene er ofte fem ganger dyrere enn charterstedene. Ibiza er også et sted for dem som har god råd. Der er det svinedyrt, og ikke en charterdestinasjon som mange nordmenn tror, det er blitt et jet set-sted.

Goldenheim nevner også USA som et attraktivt mål for ungdom, men de fleste venter med å reise til USA til de har fylt 21 år på grunn av alkoholgrensen.