Gå til sidens hovedinnhold

Finanskrisen gir feriekutt

Finanskrisen påvirker både nordmenns lommebok og reiselyst. Sjekk tallene.

STABEKK (Nettavisen): - Når alle piler i verden for tiden peker nedover, kan dere ikke forvente at våre piler bare skal peke oppover, er åpningsordene til daglig leder i Star Tour Jørn Kristiansen på pressekonferansen i charterselskapets hovedkvarter.

100.000 færre turer
Mens nordmenn drar på rundt 750.000 charterreiser i år, regner selskapet med at tallet vil synke til mellom 650.000 og 700.000 reiser i år.

Så langt har solhungrige nordmenn bestilt 15.000 sommerreiser via Star Tour til neste års sommerferie. Det er seks prosent færre bestillinger enn på samme tid i fjor.

Og de dystre tallene stopper ikke der.

20 prosent færre utenlandsreiser
I en ny undersøkelse gjennomført av analysebyrået Visendi for Star Tour svarer nærmere halvparten av de spurte at de "har fått strammere privatøkonomi som følge av økt rente, dyrere mat og bensin de siste par årene". Av disse igjen svarer 40 prosent at de kommer til å reise på færre utenlandsferier som følge av slunknere lommebok. Dette utgjør rundt 20 prosent av antall spurte i undersøkelsen.

Svarene ble samlet inn for en drøy uke siden, og siden den gang har finanskrisen forverret seg. Børsene har falt ytterligere og markedsrentene økt.

- Derfor ville nok svarene vært litt annerledes i dag, men vi vet ikke hvor mye, sier leder i Visendis analyseavdeling Terje Tyholt.

- Kutter storbyferie
Jørn Kristiansen sier bransjen må følge nøye med i utviklingen fremover, men tror andre aktører vil få større problemer enn chartermarkedet.

- Charter står for en femtedel av nordmenns feriereiser. Vi tror det er andre segmenter som storbyferie som vil være det første man kutter ned på i nedgangstider, sier Kristiansen til Nettavisen.

Han tror vi i tiden fremover vil se nedleggelser av flyruter, færre direkteruter og økte priser - spesielt på dagens billigbilletter.

Hvordan er dine reiseplaner fremover? Har de blitt forandret den siste tiden? Kommenter under.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken