Gå til sidens hovedinnhold

Feriesmell: 10 år på å betale sommerferien

Uforsiktige nordmenn risikerer å betale 91.000 kroner for en sommerferie som kostet 40.000.

Sommerferien er over for lengst, men nå kommer en skikkelig feriesmell for én av fire Nordmenn.

- Svært mange bruker kredittkort til betaling på feriereisen, og mange er lite opptatt av valutakurser når de først er på ferie. Nå i august og september kommer oversikten og regningene. De fleste vil få rekordstore regninger, og utsetter du betaling blir ferien fort betydelig dyrere enn du hadde tenkt, sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

Svindyrt å utsette
Utsetter du den rekordstore ferieregningen unødig lenge så blir ferien fort enda dyrere. De fleste kredittkort opererer med renter rundt 20%, og belaster deg bare et minimumsbeløp automatisk.

- Kredittkortet gir mulighet til å bruke litt ekstra på ferien uten at kontoen går tom, men når regningen kommer må du legge en plan for nedbetaling. Mange betaler bare minimumsbeløpet, og da øker både kostnader og handlingsrommet blir borte. Rentesmellen kan bli like stor som valutasmellen, fortsetter han.

Betaler du bare minstebeløpet kan nedbetaling av en ferie ta opptil 10 år, og du kan ende med å betale ferien mer enn to ganger i form av renter og gebyrer.

Så mye dyrere blir en feriereise til 40.000 kroner hvis du betaler bare et minimumsbeløp på 3%:

100.000 betaler fortsatt etter ett år
I en undersøkelse utført i fjor oppgav over 100.000 at de ikke hadde betalt ned fjorårets julegaver etter ett år, og for mange er nok det samme tilfelle med feriereisen.

- Tidligere undersøkelser viser at én av fire bare betaler minimumsbeløpet på kredittkortet, og selv om kredittkort kan være en grei måte å utsette betaling noen måneder, så er det en dyr tabbe å ikke planlegge rask betaling. Det kommer fort nye behov for kreditt, og du kan ende med gjeld som aldri minker sier Reite.

Kronekursen svekket
Kronekursen har svekket seg det siste året, og de siste dagenes børsuro har ført til ytterligere svekkelse.

- Likevel har nok mange merket lite til det i valget av feriereise siden mange av prisene på feriereiser fastsettes lang tid i forveien av reiseselskapene. Når vi først er på ferie koser vi oss, og kortene har gått varme i sommer, og det meldes fra Finans Norge om rekordmange transaksjoner – regningene som er på vei til oss er derfor rekordstore, opplyser Reite.

Mindre forsiktige med penger

Nordmenn er blitt litt mindre forsiktig med penger de siste årene.

En undersøkelse utført for SpareBank 1 av Respons Analyse viser at det er en reduksjon i andelen av oss som ikke føler at vi sløser fra fire av ti til tre av ti de siste to årene.

- Gode tider gjør oss litt mindre forsiktig med penger, og mange har nok brukt handlingsrommet i økonomien til å unne seg litt ekstra, men fremdeles er de fleste nøktern og har god kontroll. Det å utsette regninger, og troen på at ting ordner seg kan likevel bli dyr, sier Reite.

Neste sommer blir dyr
- Nå forhandler reiseselskapene ferdig priser for neste sesong, og vi vil nok se at mange reisemål blir dyrere. Selv om kronen skulle styrke seg etter den siste tidens kursfall så vil det derfor ikke nødvendigvis hjelpe på prisen på ferien neste år, sier Reite.

- Med dagens valutakurser så føler vi nok på at mye har blitt dyrt, og tenker mer over forbruket. Selv om nordmenn prioriterer ferie høyt så tror jeg vi vil se en klar dreining mot rimeligere reiser. Ikke bare øker prisene på feriereisen, men mange opplever nok også litt større usikkerhet om egen økonomi, avslutter privatøkonomen.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken