(SIDE2): Mange av oss har en fetisj, om den er aldri så liten.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ekspertene strides om hvor grensen for fetisjisme går, men å ha en fetisj betyr at man blir tent av objekter eller kroppsdeler, og har disse som sine seksuell preferanser.

Les også:Dødelige sexleker

- Så vidt jeg vet har det ikke blitt gjort noe anslag på antall fetisjister i Norge, men skal man tøye strikken litt, har vi alle en fetisj i større eller mindre grad, sier Anniken Valstad, som eier og driver nettstedet Fetish Divas, til Side2.

Seksuell oppvåkning
Det er vanskelig å si noe konkret om hva som gjør at man har en fetisj, men det finnes likevel teorier.

- En logisk teori er at en fetisj oppstår når man er i en seksuell oppvåkningsfase. Det som i hvert fall er sikkert, er at fetisjen oppstår i forbindelse med en intens seksuell opplevelse i tidlig barn- eller ungdomsårene. Det ser vi også ganske godt når vi vet hva slags fetisj som er mest utbredt, nemlig gummi, opplyser Valstad.

Gummi
Det er ofte slik at noen bruker fetisjobjektene i perioder i livet, mens andre er helt avhengig av de for å bli seksuelt opphisset. Forskning viser at fetisjisme forekommer oftest hos gutter, og gummi-fetisj er ikke noe unntak informerer Valstad.

- Gummistøvler, gummibukser, ting man forbinder med tidlig barndom, er i dag gjenstand for tenning hos mange voksne mennesker, og det er fortrinnsvis hos menn, selv om den også finner sted hos noen jenter, sier hun.

- Problematisk
Å ha en fetisj kan fort bli et problem. Det kan være vanskelig å få seksuell tilfredsstillelse og for de der fetisjen er en svært viktig del av seksualiteten kan det også være vanskelig å finne seg en partner.

- En fetisj kan jo være alt fra slagstøvler til en parfyme eller sigaretter

Anniken Valstad i Fetish Divas

- Jeg har fått, og fremdeles får, utallige henvendelser fra menn som føler de ikke får levd ut sine seksuelle fantasier, enten fordi partneren ikke tenner på det samme, eller fordi de ikke engang tør å fortelle henne om det, forklarer Valstad.

Tenning
Det sier seg selv at det kan føles problematisk å ikke kunne leve ut sine seksuelle fantasier, og fetisjens art vil kunne ha innvirkning på hvor lett det er å dele å utleve sine fantasier.

- Noen tenner på synet, andre på lukt, og andre igjen på følelse. Noen tenner på å selv ha på seg et plagg, mens andre synes tenningen ligger i å se partneren i det, sier Valstad.

Det finnes et utall av fetisjer og hva som tenner er svært individuelt og avhenger gjerne av hvordan fetisjen har oppstått.

- En fetisj kan jo være alt fra slagstøvler til en parfyme eller sigaretter, sier hun.

Kan de som har en fetisj oppleve seksuell tilfredsstillelse uten å koble inn sin fetisj?

- Det kommer an på graden av fetisjisme. For noen blir fetisjen altoppslukende, og det blir logisk nok et stort problem om man ikke finner en partner som tenner like mye på akkurat det samme, og det kan være tøft når vi vet at fetisjisme blant jenter ikke er like utbredt.

Valstad opplyser videre at noen bruker objektet eller kroppsdelen som et krydder i sexlivet og at det på ingen måte trenger å ta noe overhånd.

- Jeg vil tro at de fleste par til en viss grad har, for eksempel i form av, sexy undertøy, lett bondage og lignende, sier hun.

Stort miljø
Fetisj-miljøet i Norge er relativt stort og det arrangeres regelmessige fester for dem som ønsker å møtes. Dette kan ha en sammenheng at det har blitt mer åpenhet og aksept rundt fetisjisme de siste årene.

- Fetisjisme har helt klart blitt mer stuerent i løpet av de siste ti årene. Jeg har sett en veldig tydelig utvikling, avslutter Valstad.

Les mer om Sex & Samliv her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!