(SIDE2:) Chris fra Rutlant, Vermont blir opphisset av å blåse opp og leke med ballonger.

- Jeg tror ikke det går en dag uten at jeg leker med ballonger,sier Chris i Discovery-dokumentaren «Sex-helt på kanten», som sendes på norske TLC.

TV-serien tar for seg forskjellige seksuelle lidelser. Chris har en såkalt ballongfetisj.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Får orgasme
Seksuell fetisjisme er seksualitet der konkrete gjenstander, handlinger eller ideer blir tillagt seksuell tiltrekningskraft.

Da Chris var ung var han svært redd for ballonger, men da han kom i 15-årsalderen fikk han en fascinasjon som gikk ut på å blåse opp ballonger til de sprakk – følelsen gikk over til noe seksuelt.

I voksen alder kan Chris få orgasme av at en ballong smeller.

- Ballonger aktiverer alle sansene våre, de er fine å se på, de er fargerike og har interessante fasonger. De kan ligne på bryst eller penis, sier Kimberly Resnick Anderson ved Center for Sexual Health i TV-serien.

Hun mener så å si alt kan knyttes til noe erotisk. Noen kan tenne på å klemme insekter, andre kan bli opphisset av å få en pai kastet i ansiktet, sier Anderson som noen eksempler.

- Hvorfor blir noen tiltrukket av en oppblåsbar gjenstand, andre av en sko, og noen av lær? Det har mest sannsynlig noe å gjøre med en assosiasjoner i barndommen å gjøre.

Eksperter tror seksuell fetisjisme kan knyttes til erfaringer fra barndommen hvor et objekt ble forbundet med seksuell tilfredsstillelse eller opphisselse.

- Ikke farlig
- Når jeg fyller rommet med ballonger er det veldig spennende. Jeg føler jeg er et sted jeg ønsker å være resten av livet, det er avslappende og gir meg glede, sier Chris.

Anderson mener at det ikke er noe arvelig eller farlig med denne seksuelle fetisjisten. Problemet oppstår når en person ikke klarer å generalisere sin interesse fra objektet til et annet menneske. Hvis du kun får tilfredsstillelse av ballongen begrenser det livet ditt.

Gummi er typisk
Ifølge Store Norske Leksikon er fetisjisme at seksuell tilfredsstillelse best eller bare oppnås når spesielle rekvisitter, fetisjer, er til stede eller ved en ensidig fokusering på og dyrking av spesielle kroppslige attributter hos partneren. Typiske seksuelle fetisjer er regntøy, damesko og dameundertøy eller materialene gummi, lær og silke.

Kroppslige attributter som kan fungere som fetisj er først og fremst partnerens hår, fot, hånd eller hud. Den seksuelle tilfredsstillelsen oppnås ved synet av, kontakt med og beføling med fetisjen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Ingen sykdom eller perverst
Tidligere har seksuell fetisjisme blitt sett på som en psykisk lidelse. Men i fjor ble enkelte diagnosekoder ugyldig her hjemme. Diagnosene som ble tatt ut av registeret er fetisjisme, fetisjistisk transvestittisme, sadomasochisme, mulitiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg og transvestittisme.

- Vi mener at det ikke er grunnlag verken i dagens samfunnsnorm eller helsefaglige tenkning for å klassifisere disse diagnosegruppene som sykdom, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen tidligere i år ifølge Helsedirektoratets hjemmesider.

Ved å utelukke kodene for bruk i Norge ønsker direktoratet å bidra til å svekke en allmenn oppfatning om at enkelte seksuelle preferanser, seksuelle identiteter og kjønnsuttrykk kan sees på som en sykdomstilstand.

LES FLERE HELSESAKER HER

Snakker om det
Chris har kun hatt ett forhold til en kvinne som tilfredsstilte hans ballongfetisjisme.

- På første date ville jeg aldri snakket om dette. Jeg ville vært redd for at personen skulle gå fra meg. Folk er for raske til å dømme.

I fjor valgte Chris å fortelle om sin fetisj til venner og familie.

Se og hør historien med Chris i «Strange sex» lørdag 23. oktober på TLC.