(SIDE2): Mennesker har ulike seksuelle preferanser og tenningsmønstre. Noen har til og med en seksuell atferd som mange vil kalle unormalt eller ekstrem.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Former for seksuell atferd eller følelser som blir sett på som noe utenom det normale kalles parafili. Det kan være lett å blande parafili med ordet fetisj, og mange bruker også ordet fetisj, men en fetisj er noe annet. Å ha en fetisj betyr at man tenner på enten objekter, som for eksempel lakkfetisj, eller kroppsdeler, som for eksempel fotfetisj.

Annen tenning
Seksualitet knyttes ofte opp mot det å være nær hverandre, det å ta på hverandre og relasjoner mennesker imellom. Personer med parafile tendenser, trenger objekter eller andre typer reaksjoner for å bli seksuelt opphisset.

Ikke vold
Parafilier må på ingen måte forbindes med voldshandlinger, selv om mange blir tent av nettopp det å føle makt.

- En tysk doktorgrad viser at alt som er innenfor sadomasochisme er det som flest menn og kvinner tenner på, sier psykolog og sexolog, Thore Langfeldt, til Side2.

Fiksert
Det er vanskelig å finne klare årsaker til hvorfor noen tenner for eksempel på sadomasochisme. Opplevelser i barndommen kan ofte ha sammenheng med det å ha en parafili, men noen klare svar finnes allikevel ikke.

- Det er ikke godt å si hva som gjør at mange har en fetisj, men mange, spesielt menn, er fiksert på et eller annet, forklarer Langfeldt.

Mange kan bli kåte av for eksempel dameundertøy, eller andre typer klær.

- Klær er kanskje det som er nest vanligste fetisj etter sadomasochisme, fortsetter Langfeldt.

Dødelig opphisselse
Asfyxiofili, eller det å bli seksuelt opphisset av kvelning, er en fetisj som har fått mye oppmerksomhet i media.

I 1997 ble INXS-stjernen Michael Hutchence funnet død på et hotellrom i Sydney. Det antas at dødsårsaken var asyfyxiofili, eller selv-kvelning under sex. Hutchence ble funnet naken og han hadde ikke etterlatt noe selvmordsbrev.

- Det er en del som blir opphisset av kvelning. Dette gjelder også barn og ungdom. Dette har ved flere tilfeller ført til dødsfall, opplyser Langfeldt.

Må leve med det
Det å ha en fetisj kan for mange oppleves som en håpløs situasjon. Det kan være vanskelig å bli seksuelt tilfredsstilt, og man føler seg unormal. Allikevel er det lite man kan gjøre, annet enn å lære seg å leve med pafailien.

- Det er noen som oppsøker hjelp, men det er noe man må leve med. Man kan prøve å finne noen som har samme preferanse eller bli medlem av en klubb, avslutter Langfeldt.

Her er noen parafilier og forklaringer på disse:

Fetisjisme

Å ha en fetisj betyr at man blir tent av objekter, og har disse som sine seksuell preferanser. Det er ofte slik at noen bruker fetisjobjektene i perioder i livet, mens andre er helt avhengig av de for å bli seksuelt opphisset. Forskning viser at fetisjisme forekommer oftest hos gutter, og at det oppstår i 3 til 4-års alderen.

Asfyxiofili

Dette er personer som blir seksuelt opphisset av å bli nærmest kvalt, eller oppleve en kvelningsfølelse. Det er grunn til å tro at selve kvelningen og faren forbundet med dette, virker som tennere.

Sadomasochisme

Sadomasochisme handler mer om underkastelse enn vold. Ordet sadisme stammer fra greven og forfatteren Donatien Alphonse François, som levde på 1700-tallet, og som hadde en forkjærlighet for vold, ritualer og tortur. Ordet masochisme kommer fra den erotiske forfatteren Sacher-Masoch. Sadomasochisme er ofte forbundet med binding eller pisking.

Saliromani

Dette er personer som finner kroppssekreter som spytt, urin og avføring som seksuelt opphissende.

Pictofili

Personer som har dette føler en tvang til å måtte se film eller bilder med sex. Å se slike bilder eller filmer sammen med andre er for disse personen ofte helt uaktuelt og perverst.

Zoofili

Dette omhandler de som har sex med dyr. Zoofili er lovlig i noen land, men blir ikke tolerert de fleste steder i verden, og blir ofte forbundet med dyremishandling.

(Kilder: «Sexologi» av Thore Langfeldt, Wikipedia.com, MedicalMD)

Les mer om Sex & Samliv her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!