(SIDE2:) Hvis du blir med en person hjem som har unormalt mange bamser på soverommet, fargerike ballonger i skuffen, mye krem i kjøleskapet, eller ber deg ivrig om å vaske håret – så kan du ha truffet på en person med en sær fetisj.

Ifølge Store Norske Leksikon er fetisjisme at seksuell tilfredsstillelse best eller bare oppnås når spesielle rekvisitter, fetisjer, er til stede eller ved en ensidig fokusering på og dyrking av spesielle kroppslige attributter hos partneren. Typiske seksuelle fetisjer er regntøy, damesko og dameundertøy eller materialene gummi, lær, pels, plast eller silke.

Kroppslige attributter som kan fungere som fetisj er først og fremst partnerens hår, fot, hånd eller hud. Den seksuelle tilfredsstillelsen oppnås ved synet av, kontakt med og beføling med fetisjen.

iVillage ramser opp noen fetisjer du kanskje ikke visste om:

Ballongfetisj vil si at man blir opphisset av å blåse opp og leke med ballonger. Personer som er spesielt begeistret for ballonger tenner på fargen og lukten, eller ved å se på at noen blåser opp en ballong. Når ballongen sprekker er det både en metaforisk og bokstavelig seksuell frigjøring.

Personer med autonepiophilia, eller voksen babysyndrom, liker å snakke babyspråk – spesielt på soverommet. Dette er en sjelden fetisj hvor personen liker å kle seg ut som en baby før han eller hun har sex. Antrekk inkluderer gjerne smekke og bleie. Deretter følges det ofte opp med rollespill hvor å drikke fra tåteflaske eller amming er opphissende.

Ubehagelig kilen? Da bør du holde deg unna en person som praktiserer knismolagnia. Det vil si en som får intens seksuell opphisselse av kiling – og det uten noen form for samleie eller annen fysisk kontakt. For noen kan det være nok å bare se på kiling.

Karezza vil si å holde tilbake orgasmen. Målet er å ikke komme, og poenget er å føle stimulans ved å ha sex lenge og forsiktig. De som praktiserer Karezza hevder de har et lykkeligere og sunnere forhold enn andre.

Mange er store fans av Edward Cullen, og Twilight. Men for de fleste så stopper interessen ved filmene – for andre er blod forbundet med noe erotisk. Blodfetisj, eller hematolagnia, vil si at en person er seksuelt interessert i blod, vampyrer og synes bare tanken om dette er et stort turn-on.

Å bruke mat på soverommet i forbindelse med samleie er ikke så uvanlig. Men noen liker å dra den ekstra langt. En såkalt splosher vil gjerne rulle i mat, og ha mat over hele kroppen. Noen liker også å ha seksuell kontakt med maten.

Agalmatophilia vil si å bli opphisset av en statue, dukke eller lignende figurative objekter. Personen innleder også et seksuelt forhold til dukken, enten om den er oppblåsbar eller om det er en utstillingsdukke.

Objectum sexuality vil si at man føler sterk tilknytning til livløse objekter. Disse personene føler ofte at objekter har sjel, intelligens, følelser og er i stand til å kommunisere. Under denne kategorien kan personer forelske seg i en bygning, og ha seksuelle relasjoner med det. Når det gjelder denne fetisjen, er det vanlig å falle for et parishjul, gjerder – ellerså er Eiffeltårnet populært for folk med denne fetisjen.

Noen blir seksuelt opphisset av å være bamser. Dette kalles ursusagalmatophilia, altså fetisj for teddybjørner. En hit her er å kle seg ut som en bamse, og ha sex med andre som er i kostyme.

Trichophiles er personer som blir opphisset av å berøre eller se hår bli vasket eller klippet.

Formicophilia er når du tenner på at insekter kravler over kroppen din og kanskje napper litt i huden, gjerne på kjønnsorganet. Målet skal være at det kiler, eller stikker litt...