(SIDE2): Ved Teres Colosseum sier plastikkirurgene nei til omtrent 30 prosent av de som vil utføre plastisk kirurgi.

Mange av de som får nei er menn med den såkalte ølvommen.

Det farlige fettet

- Menn ønsker i større grad enn kvinner en quick-fix og mange menn ser av og til etter lettvinte løsninger. Det er særlig menn på 125 kg pluss med stor mage som vil ha bort vommen, men for disse er det i stor grad trening og kostholdsendring som er løsningen, sier Dr.med Helge Einar Roald til Side2.

Grunnen er at fettet, det såkalt farlige fettet, sitter på innsiden av bukmuskulaturen. Det ligger på utsiden av bukhinnen og også som et fettskjørt over tarmene. Det som ligger innenfor muskulaturen kan ikke fettsuges.

- Det er når fettet ligger på innsiden at menn får den store bulende magen som står rett ut.

Magefettet er linket til økt risiko for alvorlig sykdom som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Det kan også øke risikoen for å utvikle kreft.

Roald forteller at en del menn som har hatt fett på utsiden av muskulaturen, altså det fettet som er mulig å fettsuge, og som har fått utført bukplastikk eller fettsuging ved klinikken, senere ikke følger opp med riktig kosthold og trening og får det farlige fettet på innsiden. Der er det fortsatt fettceller som kan legge på seg og bli større.

- Da får man et utrivelig resultat og dette fettet kan man altså bare få bort ved å spise sunnere og trene. Jeg tror mange menn som har den såkalte ølvommen har godt av gode kostholdsråd og tips. Fortsatt er det slik at mange menn nok spiser en litt for rask lunsj, tyr til kjappe løsninger på matfronten, kanskje tar seg en pølse på bensinstasjonen litt for ofte.

Ikke håp?

Den beste løsningen for menn med farlig magefett er endring av kosthold og mer fysisk aktivitet, men det fins de som lider av sykelig fedme, som bare blir større og større, har prøvd alt og nærmest gitt opp. For disse kan en slankeoperasjon være løsningen. Og disse må dog dedikere seg til en streng kostholdsendring. Ved Teres Colosseum samarbeider de med Grete Roede for de som slankeopereres.

- Vi gjør omfattende slankeoperasjoner også hos oss og denne pasientgruppen er en voksende gruppe. Dette er en operasjon for personer med ekstrem fedme. For nøye utvalgte pasienter kan dette være en løsning, sier Roald.

Velg kirurg med omhu

Når man utfører fettsuging fjernes fettcellene på det aktuelle området, men man har fortsatt fettceller andre steder på kroppen. Man må derfor følge opp med sunne vaner etter en operasjon. Det som skjer når vi legger på oss er at fettcellene vokser i størrelse, men antallet er altså stort sett det samme.

- Det er ikke spesielt vanskelig å fettsuge, men det er vanskelig å få det fint. Teknikken er kanskje ikke spesielt krevende, men det er litt som at det er lett å tegne et hus, men resultatet blir oftere bedre dersom man lar en arkitekt gjøre det. En nybegynnerfeil er for eksempel å fjerne for mye fett, da blir resultatet lett ujevnt. Man må alltid la det være igjen noen fettceller ellers kan huden feste seg i underliggende muskelhinner og gi et ujevnt resultat. Derfor er det lurt å få utført fettsuging hos noen som har gjort dette mange ganger tidligere og da helst en spesialist i plastikkirurgi.

Flere menn opererer seg

Menn er en voksende pasientgruppe hva gjelder plastisk kirurgi og populære operasjoner er fjerning av fett fra dobbelthaker, bryst (også store brystkjertler i tillegg til fett), flanker (såkalt «lovehandles») og øvre og nedre øyelokksplastikk der overflødig hud og poser fjernes..

- Mange menn som både trener og spiser sunt merker at de allikevel har litt stor brystkjertel, har litt fett på magen de ikke får bort eller lignende og vil ha fjernet dette. Vi får flere og flere pasienter generelt og 2013 var et rekordår i vår omsetning. Hovedgrunnen er nok at plastisk kirurgi på mange måter er blitt alminneliggjort, det er ikke så stigmatiserende som tidligere å få utført en operasjon som bedrer utseendet og livskvaliteten. Allikevel ser vi at kvinner fortsatt er i flertall og at dette er viktigere for kvinner enn for menn. Menn vil gjerne først ha service på bilen og ferien i boks før de tenker på utseendet. Kvinner vil kanskje ikke dra på den samme ferien før brystene er operert.Det er vel slik at menn tror de er lekrere enn de er, mens kvinner ikke innser hvor lekre de er.

- Det er in å se godt ut. en positiv utvikling i forhold til at et sunt kosthold og fysisk aktivitet gjør underverker for akkurat dette. Plastisk kirurgi kommer selvsagt langt ned på lista hva gjelder helsefordeler, men vi har jo en del pasienter som har gjennomgått fettsuging som viser til forbedring av kolesterolverdier og bedring av blodsukkerverdier ved diabetes type 2. Men her har vi bare enkeltpasienter og ingen store systematiske studier å vise til, sier Roald.